Bułeczki prowansalskie

Bułeczki prowansalskie
Bułeczki prowansalskie -drożdżowe bułeczki ziołami prowansalskimi -polecam na śniadanko
składniki
1/2 kg mąka,
2 łyżeczki zioła prowansalskie Kamis
Sól,
5 łyżek oliwa,
4 łyżki mleko,
3 łyżki mak,
1/2 kostki drożdże
jajko

do miski kruszymy drożdże dodajemy ciepłe mleko ok 4 łyżki ,łyżeczkę cukru -mieszamy . Dodajemy ok 1 łyżki mąki .Nakrywamy ręcznikiem odstawiamy do wyrośnięcia . Do dużej miski wsypujemy 1/2 kg mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn ,sól do smaku , wodę i zioła prowansalskie . Wyrabiamy ciasto ,dodajemy oliwę . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia . Gdy ciasto pięknie nam wyrośnie formujemy bułeczki i układamy je na blasze. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem . Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 20 min .

Zdjęcie - Bułeczki prowansalskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów