Bułeczki pizza
Bułeczki pizza, czyli idealny pomysł na imprezę. W stworzeniu tego przepisu pomógł mi olej Kujawski 3 ziarna. Jest to mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni. Ma wysoką temperaturę dymienia i dzięki temu świetnie nadaje się do gotowania i smażenia.
Dodatkowo jest bogaty w kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K.
Składniki na bułeczki pizza:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
- 7 g drożdży suszonych
- 5 g cukru
- 1 łyżka soli (nie czubata, można dać mniej)
- 30 g oleju Kujawski 3 ziarna
Dodatkowo:
- 40 g passaty pomidorowej
- pieprz
- sól
- suszone oregano
- suszona bazylia
- 1 kulka mozzarelli
Jak wykonać bułeczki pizza?
Wszystkie składniki na bułeczki zagniatamy ze sobą dokładnie, aż masa będzie zwarta. Ciasto zwijamy w kulkę, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 1,5 godz. w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy, formujemy prostokąt, smarujemy passatą pomidorową (40 g) wymieszaną z przyprawami (pieprz, sól, suszone oregano i bazylia).
Kroimy kulkę mozzarelli i rozkładamy na cieście – można dodać jeszcze inne dodatki.
Ciasto składamy na pół, kroimy i tworzymy zawijaski. Wykładamy na papier do pieczenia, smarujemy olejem Kujawskim 3 ziarna lub rozbełtanym jajkiem i posypujemy suszonym oregano.
Bułeczki pizza pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C w trybie “góra-dół” przez ok. 25-30 min. Gotowe bułeczki pizza polecam podawać z ulubionym sosem.
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: średnio trudne