Bułeczki pełnoziarniste

Delikatne, z maślaną nutą, zdrowe i pyszne.

Zdjęcie - bułeczki pełnoziarniste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500g mąki (u mnie pełnoziarnista)
  • pół łyżki soli 
  • pół łyżki cukru
  • paczka drożdży suszonych (7g)
  • 375 ml mleka
  • łyżka miękkiego masła
  • opcjonalnie ziarna (u mnie siemię i sezam tym razem)

Mam maszynę i ona wyrabia (mokre, suche i program do wyrabiania), ale nie ma zakazu wyrobienia ręcznie, więc wtedy albo do miski, albo na stolnicę, potem odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki i układamy na blasze (ja na papierze do pieczenia zawsze) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Wstawiamy do zimnego piecyka i pieczemy w temperaturze 240-250 stopni ok. 25 minut od wstawienia (do zrumienienia bułeczek).

Zdjęcie - bułeczki pełnoziarniste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki studzimy i delikatnie rozdzielamy. Ze smakiem je zjemy zarówno jutro jak i pojutrze - dłużej nie udało mi się ich mieć w zapasie.

Zdjęcie - bułeczki pełnoziarniste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki na kefirze
2

Bułki na kefirze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bajgle

Bajgle

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pomidorowe bajgle
2

Pomidorowe bajgle

Tosia Tosia
Smakowity chleb