Bułeczki orkiszowe z anyżem
Moja kuchnia pachnie dziś anyżem :)
Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam w ostatnim numerze Zwierciadła. Są to chyba najlepsze bułki, jakie kiedykolwiek upiekłam.
Składniki:
0,5 l ciepłej wody
łyżeczka soli
50 g drożdży
1/2 łyżeczki kakao
łyżeczka miodu
40 g masła (ja zastąpiłam masło oliwą z oliwek)
1/4 łyżeczki anyżu
500 g mąki orkiszowej
Zmieszaj wodę, sól, kakao i drożdże. Dodaj miód i masło (oliwę), dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, dosyp mąkę i anyż. Wyrób ciasto, które potem odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Z ciasta uformuj wałek, odrywaj po kawałku i ulep bułeczki. Mnie wyszło 8 dużych bułek. Zostaw je jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia, potem na każdej bułce nożem zrób nacięcie w kształcie gwiazdy. Wstaw bułki do pieca rozgrzanego do 200 stopni i piecz 8 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i trzymaj bułki w piecu jeszcze 15 minut (moje
potrzebowały jeszcze 25 minut, więc to zależy od piekarnika).