Bułeczki na ziemniakach rosnące nocą
Bardzo smaczne bułeczki, dość długo utrzymujące świeżość, dzięki zawartości ziemniaków. Puszyste neutralne w smaku, świetnie nadają się do słodkich jak i słonych dodatków.
Ilość: 20 bułeczek
Czas przygotowania: 45minut
Poziom trudności: 3/10
Składniki:
- 550 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 55 g miękkiego masła
- 175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków (zimnych)
- 3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g) lub 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko, roztrzepane
- 125 ml ciepłego mleka
- 150 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki miksuję 6-8minut.
2. Miskę z ciastem odstawiam do podrośnięcia na 30 minut.
3. Formuję bułeczki, układam na papierze do pieczenia i wstawiam do lodówki na noc.
4. Rano 30minut przed pieczeniem wstawiam do piekarnika w temperaturze 35stopni.
5. Piekę 20 minut w 20st.
6. Studzę na kratce.
Smacznego!