Bułeczki na maślance

Bułeczki na maślance
Pyszniutkie delikatne bułeczki. Mogłabym powiedzieć, że rozpływają się w ustach i nie byłaby to przesada. Jak na to, że są robione przeze mnie pierwszy raz to jestem z nich bardzo dumna :) Nie wyrosły, aż tak bardzo, ponieważ nie mogłam się doczekać, aż je spróbuję :D Proponuję jednak uzbroić się w cierpliwość i odstawić je na 1-2 h w ciepłe miejsce.
Najbardziej zasmakowały mi w słodkiej wersji z miodem i dżemem wiśniowym :))
Zdjęcie - Bułeczki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co potrzebujemy: (9 bułeczek)
  • 2 szklanki mąki
  • ok 80 g masła
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych )
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

1. Do miski z mąką wsypujemy suche drożdże, a jeśli robimy ze świeżych to rozpuszczamy je najpierw w szklance dodając łyżeczkę cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Gdy zaczną wyrastać, przelewamy je do miski z mąką. Wrzucamy pozostałe składniki, na końcu roztopione masło. Wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy (może być potrzebne podsypywanie mąką). Odstawiamy na 1-2 h w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
2. Po tym czasie masę nieco rozwałkowujemy i tniemy w plastry o grubości około 3-4 cm. Formujemy wałeczek i wiążemy w supełek. Jeden koniec przekładamy od dołu, drugi wkładamy od góry. Instrukcja w obrazkach dostępna na tej stronie >>>KLIK<<<. Odstawiamy na około 20 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20 minut.
Zdjęcie - Bułeczki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów