Bułeczki mleczne z rodzynkami

Bułeczki mleczne z rodzynkami

Te bułeczki upiekłam już jakiś czas temu, ale jeszcze nie doczekały się swojej kolejki na blogu. Skorzystałam z przepisu z "Kuchni polskiej" Ewy Aszkiewicz, tylko dodałam do składników rodzynki. Bułeczki są smaczne i całkiem dobrze znoszą zamrażanie - zamroziłam kilka, bo dzieci zjadły sporo, niemniej jednak wszystkim bułkom nie dały rady. Bułeczki po wyjęciu z zamrażarki zostawiałam do częściowego rozmrożenia, a następnie wstawiałam na 15 minut do ciepłego piekarnika. Efekt - bułki prawie jak świeże.

Składniki:

3 szklanki mąki tortowej

3 dag drożdży

2 żółtka

3 łyżki cukru pudru + mały cukier waniliowy

8 dag masła

szklanka mleka

szczypta soli

garść rodzynek

roztrzepane żółtko do posmarowania

Roztop masło, odstaw do schłodzenia. Podgrzej mleko, wymieszaj w nim drożdże oraz po łyżeczce cukru i mąki. Zostaw zaczyn do podrośnięcia, a następnie dodaj żółtka, resztę cukru i sól. Wszystko wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj, a następnie dolej masło i wyrabiaj ciasto przez 5 minut robotem lub 10 minut ręcznie. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przelej rodzynki na sicie wrzątkiem, a kiedy ostygną, obsyp mąką. Do wyrośniętego ciasta dodaj rodzynki i krótko wyrób, żeby rodzynki dobrze wmieszały się w ciasto. Formuj bułeczki, układaj na blasze, tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj żółtkiem. Piecz przez około 30 minut w 160 stopniach.

Zdjęcie - Bułeczki mleczne z rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów