BUŁECZKI-KONICZYNKI NA MAŚLANCE
Ostatnio próbuję skrócić listę przepisów "do wypróbowania" , bo ciągle przybywa nowych ;-) Miałam do wykorzystania maślankę , więc tym razem wybór padł na te oto bułeczki. Ciekawie wyglądające , najlepsze tuż po upieczeniu , podawane z dżemem , bo są niesłodkie , albo do obiadu. Niestety mają tę wadę , że krótko zachowują świeżość. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na 12 bułeczek-koniczynek lub 12 okrągłych bułeczek:
- 3 i 1/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 op. drożdży suszonych (7 g)
- 1 szkl. maślanki
- 1 łyżka miodu
- 3 + 2 łyżki masła (rozpuszczonego)
- 1 jajko
W dużej misce wymieszać 1 i 1/2 szkl. mąki z drożdżami i solą.
Maślankę podgrzać (żeby była ciepła , ale nie gorąca) , wymieszać z 3 łyżkami rozpuszczonego masła , miodem i jajkiem. Połączyć to z mieszanką mączną. Następnie dodać pozostałe 1 i 3/4 szkl. mąki (powstanie miękkie ciasto) , wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać 7-8 minut , w razie potrzeby podsypując mąką.
Wyrobione ciasto podzielić na 36 jednakowych części , z każdej z nich uformować kulkę. Wkładać po 3 kulki do każdej natłuszczonej foremki muffinkowej.
Dla uzyskania większych , okrągłych bułeczek podzielić ciasto na 12 części , uformować kulki i wkładać do okrągłej (ok. 22 cm średnicy) formy.
Przygotowane bułeczki posmarować pozostałym masłem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Po wyrośnięciu ponownie posmarować masłem i piec w temp. 200 st.C na rumiano (20-30 minut).
Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.