BUŁECZKI JEDNOGODZINNE

Zdjęcie - BUŁECZKI JEDNOGODZINNE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułeczki te można zrobić w ciągu jednej godziny , jednak dla mnie przygotowanie ich zajęło więcej czasu. Nie , nie twierdzę , że jest to niewykonalne , tylko napotkałam na pewne trudności. Najpierw drożdże nie chciały mi rosnąć , a potem ciasto wyszło za rzadkie. Oczywiście dosypałam mąki , ale od razu musiałam dociec dlaczego tak się stało. Korzystałam z przepisu wypatrzonego na blogu Kornika , nie porównując wcześniej z oryginałem (bo i po co , skoro Kornikowi wyszły piękne bułeczki). Jak się okazało w oryginale było podane więcej mąki. W sumie nic się nie stało (często dosypuję mąki "ponadprzepisowej") , ale po raz kolejny przekonałam się , że receptura swoją drogą , a każdy i tak dodatkowo powinien dostosować ją (z różnych przyczyn) do własnych potrzeb i możliwości ;-)
W każdym bądź razie bułeczki wyszły bardzo smaczne - mięciutkie , choć nie puszyste (raczej sprężyste) i lekko wilgotne. Dosyć długo zachowujące świeżość.

P.S. Nie posypywałam ich po wierzchu ziarnami i na zdjęciu wyglądają jak wielkanocne jajka ;-)

Składniki:
- 240 ml mleka
- 120 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu (w oryginale 1 łyżka)
- 55 g masła
- 1 jajko
- 670 g mąki pszennej (może być też pełnoziarnista lub mieszana - ja , tym razem , 70 g zastąpiłam pełnoziarnistą)
- 7 g drożdży suszonych
- 1 i 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
- mleko do posmarowania
- ziarna do posypania: mak, siemię lniane, sezam

Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut.
Do garnuszka wlać mleko , dodać miód i masło. Podgrzewać do momentu , aż masło się rozpuści , a następnie odstawić do wystygnięcia.
Do dużej miski wsypać mąkę , dodać zawartość garnuszka , jajko , sól oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wymieszać i wyrabiać przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.
Podzielić na 12-16 części , z każdej formować kulkę, spłaszczać i układać na blasze wyścielonej pergaminem. Odstawić na 30-35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Tuż przed pieczeniem bułeczki można posmarować mlekiem i posypać dowolnymi ziarnami (pominęłam). Piec 10-12 minut w temp. 200 st.C.

Zdjęcie - BUŁECZKI JEDNOGODZINNE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych
1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
16

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cynamonowa rolada chlebowa*
4

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia Tosia
Smakowity chleb