BUŁECZKI FRANCUSKIE

Zdjęcie - BUŁECZKI FRANCUSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mięciutkie i puszyste bułeczki śniadaniowe. Może nie są one typowo francuskie , ale bardzo zbliżone do oryginału i przede wszystkim smaczne. Przepis znalazłam na tej stronie. Wprowadziłam tylko drobną zmianę i zamiast dwóch łyżek cukru dałam jedną (tak też podałam w przepisie).

Zdjęcie - BUŁECZKI FRANCUSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 4 szkl. mąki chlebowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody
- 1 łyżka drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli

W dużej misce wymieszać wodę z drożdżami i cukrem , zostawić na 10 minut. Gdy drożdże zaczną bąbelkować , dodać olej , sól , 2 szkl. mąki i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo pozostałą mąkę (po 1/2 szklanki) , dobrze wymieszać , wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać około 8 minut , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski , podrzucić kilka razy , żeby ciasto z każdej strony pokryło się warstewką oleju , przykryć folią i zostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto odgazować , wyłożyć z powrotem na stolnicę , podzielić na 16 równych części i uformować z nich kulki. Układać na lekko natłuszczonej blasze , przykryć wilgotną ściereczką (lub lekko naoliwioną folią) i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 st.C. Piec 18-20 minut , na złoty brąz.

Zdjęcie - BUŁECZKI FRANCUSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy