Bułeczki dyniowe
Dzisiaj specjalne złociste bułeczki z dyni posypane słonecznikiem, źródło tutaj, polecam!
Składniki:
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 7 dag suchych drożdży lub 20 dag drożdży zwykłych
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru kryształu
- 1 żółtko
- 2,5 szklanki mąki pszennej (można dodać 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 szklankę mąki kukurydzianej)
- słonecznik do posypania bułeczek
- jajko do posmarowania bułeczek
Mleko podgrzać, dodać cukier, puree z dyni, drożdże, wszystko wymieszać trzepaczką. Mąkę przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać.
Do mąki dodać masę drożdżowo - dyniową, żółtko, wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyrabiać podsypując mąką (żeby ręce nam się nie kleiły). Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić rękoma, podzielić na 10 części i z każdej części uformować bułeczkę. Każdą bułeczkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać słonecznikiem.
Bułki ułożyć na posmarowanej olejem lub podsypanej mąką blasze, zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Na koniec włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Smacznego !