Bułeczki - dyniowe supełki

Bułeczki - dyniowe supełki
Kolejne supełkowe bułeczki od Kasi, tym razem supełki dyniowe według tego przepisu. Bułeczki trzeba zrobić koniecznie jak już się ktoś zabiera za przetwarzanie dyni, bo inaczej kiedy zdobędziemy pół szklanki musu z dyni? No ew możemy go zapasteryzować albo zamrozić, ale świeży tylko przy okazji robienia np zupy.

Dyniowe supełki
  • 1/2 szklanki musu z dyni
  • 7g suchych drożdży
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 żółtko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

Zdjęcie - bułeczki - dyniowe supełki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNajpierw robimy mus z dyni. Czyli kawałek dyni obieramy i kroimy na dosyć małe kawałki, wrzucamy do rondelka, wlewamy 3-4 łyżki wody i dusimy aż całkiem się rozpadnie. W misce łączymy składniki suche - drożdże, sól i cukier, a w drugiej mleko, mus z dyni, masło i żółtko. Łączymy mokre z suchymi za pomocą trzepaczki a następnie dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinkę. Następnie dzielimy ciasto na części - Kasi wyszło 10 mi 7 bułeczek. Postępujemy tak jak w przypadku bułeczek czosnkowych - robimy wałeczek, na środku zawiązujemy supełek i wtykamy końce jeden na górze, drugi na dole - instrukcja tutaj. Zostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - bułeczki - dyniowe supełki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów