Bułeczki dyniowe

Bułeczki dyniowe

Zdjęcie - Bułeczki dyniowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Pyszne bułeczki od Kasi żółciutkie - i pachnące choć najlepiej smakują mi na ciepło polecam :-)


  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 duże żółtko
  • 2,5 szklanki mąki

 

Mleko podgrzać i wymieszać z cukremi ciepłym puree, następnie dodajemy soli i drożdże oraz żółtko - mieszamy na jednolitą masę . Dodajemy powoli mąkę i wyrabiamy ciasto tak aby nie kleiło się nam zbytnio do rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.

Kiedy ciasto wyrośnie, przerabiamy je - następnie dzielimy je na 10 części i z każdej z nich formujemy długi na ok 15 cm wałeczek. Na jego środku zawiązujemy supełek, a następnie wystające końce

zawijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch bułeczki i dociskamy do środka. Bułeczki

układamy na podsypanej mąką blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 15 min.

 

Smacznego

ps.

Zapraszam również do głosowania

Ten blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2010 w kategorii Moje zainteresowania i pasje (blogi tematyczne)

Jeśli chcesz oddać na niego głos,

wyślij SMS o treści H00310

na numer 7122.

Koszt SMS, to 1,23 zł brutto

 

 

 

Kategorie przepisów