Bułeczki dyniowe
Pyszne bułeczki od Kasi żółciutkie - i pachnące choć najlepiej smakują mi na ciepło polecam :-)
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 7 g suchych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 duże żółtko
- 2,5 szklanki mąki
Mleko podgrzać i wymieszać z cukremi ciepłym puree, następnie dodajemy soli i drożdże oraz żółtko - mieszamy na jednolitą masę . Dodajemy powoli mąkę i wyrabiamy ciasto tak aby nie kleiło się nam zbytnio do rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie, przerabiamy je - następnie dzielimy je na 10 części i z każdej z nich formujemy długi na ok 15 cm wałeczek. Na jego środku zawiązujemy supełek, a następnie wystające końce
zawijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch bułeczki i dociskamy do środka. Bułeczki
układamy na podsypanej mąką blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 15 min.
Smacznego
ps.
Zapraszam również do głosowania
Ten blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2010 w kategorii Moje zainteresowania i pasje (blogi tematyczne)
Jeśli chcesz oddać na niego głos,
wyślij SMS o treści H00310
na numer 7122.
Koszt SMS, to 1,23 zł brutto