Bułeczki drożdżowe z rabarbarem
Nic bardziej nie smakuje jak domowe drożdżowe bułeczki z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Rabarbar jest dostępny przez całe lato aż do jesieni i warto przygotować wypieki z sezonowymi owocami czy rabarbarem.
Na sniadanie, na deser, na picnik, bułeczki, które na pewno Wam będą smakować !
Składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 45 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 żółtka
- ok. 250 ml letniego mleka
- 55 g niesolonego masła
- 65 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego /opcjonalnie/
- 1 płaska łyżeczka soli
- 50 g rodzynek /opcjonalnie/
oraz:
- 650 g rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 75 g masła zimnego
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
- Żółtka z jajkiem utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i wanilią.
- Dodać do przesianej mąki oraz wyrośnięte drożdże i mleko.
- Wyrobić ciasto do połączenia składników następnie dodać uprzednio namoczone w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki.
- Ponownie wyrobić ciasto przez ok. 5-7 minut.
- Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć folią lub sciereczka.
- Odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Rabarbar umyć pokroić na 2-3 cm paski dodać cukier i cynamon, gotować tylko do zmiękczenia rabarbaru.
- Odstawić do wystudzenia.
- Wyrosnięte ciasto odgazować, podzielić na 12 kawałków i formować kulki, następnie za pomocą dna szklanki odciskać srodek każdej bułeczki.
- Do srodka, /na dno/ bułeczek nałożyć 1 łyżeczkę kruszonki, następnie po łyżce rabarbaru, lekko ugniesć i posypać 1 łyżką kruszonki.
- Bułeczki piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C przez 20 minut.
- Gorące odstawić do wystudzenia.
- Obrzeża bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem lub żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami letniego mleka.
Wykonanie kruszonki:
- Mąkę wymieszać z kawałkami schłodzonego masła i rozetrzeć do otrzymania kruszonki.
- Dodać cukier i wymieszać do połączenia składników.
Smacznego ?