Bułeczki drożdżowe

Lekko słodkie , mięciutkie , najlepsze tuż po upieczeniu. Można posmarować masłem lub dżemem , albo bez niczego - zajadać popijając mlekiem :-)
Przepis w oryginale znajduje się tutaj. Robiłam z połowy porcji i tak też podaję poniżej.


Składniki:
- 1 op. drożdży suszonych (7 g)
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- 1/4 kostki masła
- 1/4 kostki tłuszczu roślinnego (coś w rodzaju "Planty")
- 3-3,5 szkl. mąki
- 1/2 szkl. gorącej wody
- 1/3 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżeczką cukru , odstawić na 5 minut. Wymieszać pozostały cukier , sól i tłuszcz w dużej misce. Wlać gorącą wodę i mieszać , aż tłuszcz się rozpuści. Przestudzić , dodać rozpuszczone drożdże , lekko ubite jajko i połowę mąki , dobrze wymieszać na gładką masę. Następnie dodawać stopniowo resztę mąki , aż powstanie miękkie ciasto. Umieścić w wysmarowanej tłuszczem misce , przewrócić ciasto , żeby całe pokryło się tłuszczem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny lub aż podwoi swoją objętość. Wyłożyć na dobrze posypaną mąką stolnicę i kilkakrotnie ugnieść. Formować kulki wielkości ok. 5 cm średnicy. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec 20-25 minut w temp. ok. 180 st.C. na złotobrązowy kolor.

Przepisy z tych kategorii

Bułki do burgerów

Bułki do burgerów

Beti Beti
kruche babeczki

Bułeczki pełne witamin

Bułeczki pełne witamin

aronia aronia
Wiem co jem

Chleb z garnka (bez wyrabiania)
2

Chleb z garnka (bez wyrabiania…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Razowe mini bagietki orkiszowe

Razowe mini bagietki orkiszowe

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb żytni z ziarnami - marcowa piekarnia

Chleb żytni z ziarnami - marco…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Chleb żytni z ziarnami na zakwasie. Marcowa Piekarnia ma głos!

Chleb żytni z ziarnami na zakw…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami