Bułeczki drożdżowe

Lekko słodkie , mięciutkie , najlepsze tuż po upieczeniu. Można posmarować masłem lub dżemem , albo bez niczego - zajadać popijając mlekiem :-)
Przepis w oryginale znajduje się tutaj. Robiłam z połowy porcji i tak też podaję poniżej.


Składniki:
- 1 op. drożdży suszonych (7 g)
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- 1/4 kostki masła
- 1/4 kostki tłuszczu roślinnego (coś w rodzaju "Planty")
- 3-3,5 szkl. mąki
- 1/2 szkl. gorącej wody
- 1/3 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżeczką cukru , odstawić na 5 minut. Wymieszać pozostały cukier , sól i tłuszcz w dużej misce. Wlać gorącą wodę i mieszać , aż tłuszcz się rozpuści. Przestudzić , dodać rozpuszczone drożdże , lekko ubite jajko i połowę mąki , dobrze wymieszać na gładką masę. Następnie dodawać stopniowo resztę mąki , aż powstanie miękkie ciasto. Umieścić w wysmarowanej tłuszczem misce , przewrócić ciasto , żeby całe pokryło się tłuszczem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny lub aż podwoi swoją objętość. Wyłożyć na dobrze posypaną mąką stolnicę i kilkakrotnie ugnieść. Formować kulki wielkości ok. 5 cm średnicy. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec 20-25 minut w temp. ok. 180 st.C. na złotobrązowy kolor.

Przepisy z tych kategorii

Chleb wieloziarnisty mieszany łyżką
2

Chleb wieloziarnisty mieszany…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb z garnka
1

Chleb z garnka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chleb na zaczynie z biga
2

Chleb na zaczynie z biga

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pełnoziarnista bagietka z pomidorami i bazylią
1

Pełnoziarnista bagietka z pomi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z ziarnami na jednodniowym zakwasie
1

Chleb z ziarnami na jednodniow…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej
1

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni