Bułeczki drożdżowe

Lekko słodkie , mięciutkie , najlepsze tuż po upieczeniu. Można posmarować masłem lub dżemem , albo bez niczego - zajadać popijając mlekiem :-)
Przepis w oryginale znajduje się tutaj. Robiłam z połowy porcji i tak też podaję poniżej.


Składniki:
- 1 op. drożdży suszonych (7 g)
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- 1/4 kostki masła
- 1/4 kostki tłuszczu roślinnego (coś w rodzaju "Planty")
- 3-3,5 szkl. mąki
- 1/2 szkl. gorącej wody
- 1/3 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżeczką cukru , odstawić na 5 minut. Wymieszać pozostały cukier , sól i tłuszcz w dużej misce. Wlać gorącą wodę i mieszać , aż tłuszcz się rozpuści. Przestudzić , dodać rozpuszczone drożdże , lekko ubite jajko i połowę mąki , dobrze wymieszać na gładką masę. Następnie dodawać stopniowo resztę mąki , aż powstanie miękkie ciasto. Umieścić w wysmarowanej tłuszczem misce , przewrócić ciasto , żeby całe pokryło się tłuszczem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny lub aż podwoi swoją objętość. Wyłożyć na dobrze posypaną mąką stolnicę i kilkakrotnie ugnieść. Formować kulki wielkości ok. 5 cm średnicy. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec 20-25 minut w temp. ok. 180 st.C. na złotobrązowy kolor.

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowy chleb dekoracyjny. Listopadowa piekarnia

Orkiszowy chleb dekoracyjny. L…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb orkiszowy, na zakwasie i drożdżach

Chleb orkiszowy, na zakwasie i…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Orkiszowy chleb ozdobny. Korona Lyonu. Listopadowa Piekarnia

Orkiszowy chleb ozdobny. Koron…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Orkiszowy chleb dekoracyjny

Orkiszowy chleb dekoracyjny

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pszenno-żytnie podpłomyki ze słonecznikiem

Pszenno-żytnie podpłomyki ze s…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki pszenno - owsiane Pawła Małeckiego

Bułeczki pszenno - owsiane Paw…

Beti Beti
kruche babeczki