Bułeczki drożdżowe

Lekko słodkie , mięciutkie , najlepsze tuż po upieczeniu. Można posmarować masłem lub dżemem , albo bez niczego - zajadać popijając mlekiem :-)
Przepis w oryginale znajduje się tutaj. Robiłam z połowy porcji i tak też podaję poniżej.


Składniki:
- 1 op. drożdży suszonych (7 g)
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- 1/4 kostki masła
- 1/4 kostki tłuszczu roślinnego (coś w rodzaju "Planty")
- 3-3,5 szkl. mąki
- 1/2 szkl. gorącej wody
- 1/3 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżeczką cukru , odstawić na 5 minut. Wymieszać pozostały cukier , sól i tłuszcz w dużej misce. Wlać gorącą wodę i mieszać , aż tłuszcz się rozpuści. Przestudzić , dodać rozpuszczone drożdże , lekko ubite jajko i połowę mąki , dobrze wymieszać na gładką masę. Następnie dodawać stopniowo resztę mąki , aż powstanie miękkie ciasto. Umieścić w wysmarowanej tłuszczem misce , przewrócić ciasto , żeby całe pokryło się tłuszczem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny lub aż podwoi swoją objętość. Wyłożyć na dobrze posypaną mąką stolnicę i kilkakrotnie ugnieść. Formować kulki wielkości ok. 5 cm średnicy. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec 20-25 minut w temp. ok. 180 st.C. na złotobrązowy kolor.

Przepisy z tych kategorii

Chleb jak z Altamury - czerwcowa piekarnia

Chleb jak z Altamury - czerwco…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kajzerki orkiszowe

Kajzerki orkiszowe

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Chleb pszenno-orkiszowy, z ostropestem i nutą kolendry
1

Chleb pszenno-orkiszowy, z ost…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Pełnoziarnisty chleb do żurku

Pełnoziarnisty chleb do żurku

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Domowy chleb ze świeżo zmielonym siemieniem lnianym

Domowy chleb ze świeżo zmielon…

napiecyku napiecyku
napiecyku