Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Jeśli szukacie pomysłu na coś dobrego na podwieczorek czy drugie śniadanie mam dla Was puszyste aromatyczne bułeczki cynamonowe. Ciasto drożdżowe wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę opłaca się z nim nie śpieszyć, jeśli dacie mu dużo czasu na wyrośnięcie w ciepłym miejscu na pewno wyjdzie wspaniale :) Moje drożdżowe wyrastało dwa razy: raz, po wyrobieniu ciasta i drugi raz już w foremce, po uformowaniu bułeczek. Z podanych składników zrobiłam 8 dużych bułeczek w prostokątnej foremce o wymiarach 35×18 cm.

Drewniane podkładki, które widzicie na zdjęciach, a także inne ręcznie robione deseczki, miski na przekąski i różne drewniane cuda z drewna czereśniowego znajdziecie u Justyny (klik tu link do sklepu).

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na bułeczki:

3 szklanki mąki
50 g drożdży
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
2 jajka
100 g masła (0,5 kostki)
3 łyżki brązowego cukru
1 czubata łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła

Składniki na polewę:

3 łyżki serka twarogowego na sernik
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru waniliowego

Jak zrobić bułeczki cynamonowe?

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z resztą cukru. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto.

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto odkładamy na ok. 40 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm podsypując w razie potrzeby mąką.

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. 

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawijamy w roladę i kroimy na kawałki – u mnie 8 sztuk.

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ślimaczki z ciasta przekładamy do foremki zostawiając małe odstępy. Całość ponownie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min.

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkie składniki na polewę przekładamy do małego garnuszka, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polewamy bułeczki – jeśli chemy, żeby polewa była gęstsza należy odstawić ją do przestudzenia zanim udekorujemy bułeczki.

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów