Bułeczki cebularze ( lubelskie ) – przepis

Cebularz lubelski to tradycyjny wypiek podawany w rejonie Lubelszczyzny sięgający okresu średniowiecza. Charakteryzuje się dosyć mocnym, cebulowym smakiem z dodatkiem maku w formie płaskiego „placka”. Ciasto po upieczeniu ma złocisty kolor i chrupiącą skórkę. Podajemy go zaraz po wyjęciu z piekarnika, ponieważ najlepiej smakuje jak jest jeszcze ciepły. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BUŁECZKI:

ILOŚĆ: ok. 12 bułeczek

  • 200 g mąki krupczatki
  • 300 g mąki pszennej typ. 650
  • 50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych
  • łyżeczka cukru
  • 230 ml ciepłego mleka
  • jajko, temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 g masła lub margaryny

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 3 duże cebule pokrojone w dosyć grubą kostkę
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • jajko wymieszane z łyżka mleka

Pokrojoną cebulę wkładamy na chwilę do wrzącej wody. Następnie odcedzamy i jeszcze ciepłą wkładamy do słoika. Dodajemy mak, olej oraz sól. Słoik zakręcamy i parę razy potrząsamy, aż składniki się ze sobą połączą. Zostawiamy do wystudzenia i wstawiamy na całą noc do lodówki.

BUŁECZKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Drożdże świeże lekko kruszymy i wrzucamy do miseczki. Zalewamy połową ciepłego mleka i mieszamy razem z cukrem oraz 2 łyżkami mąki. Zostawiamy, aż rozczyn zacznie rosnąć. Masło roztapiamy w mleku, które nam pozostało. Mąki przesiewamy przez sitko, wykonujemy lekkie wgłębienie i dodajemy lekko roztrzepane jajko, sól, zaczyn z drożdży oraz mleko z roztopionym masłem.

BUŁECZKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Masło rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąki przesiewamy przez sitko i wykonujemy lekkie wgłębienie i dodajemy roztrzepane jajko, sól, suche drożdże, cukier oraz ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem ( mieszanina nie może być mocno gorąca ).

 ———————

Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do dużej miski, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny do podwojenia objętości. Ciasto po wyrośnięciu chwilę wyrabiamy, aby je odgazować. Dzielimy na 12 części i rozwałkowujemy na placki o średnicy ok. 15 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach. Na każdy placek nakładamy ok. 2 łyżek nadzienia, a boki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 15-20 min. do podrośnięcia. Po tym czasie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C i pieczemy przez 20 min, aż bułeczki będą zarumienione. Podajemy lekko ciepłe. Smacznego.

Zdjęcie - Bułeczki cebularze ( lubelskie ) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki cebularze ( lubelskie ) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: cebula, Drożdże, krupczatka, Mak, olej

Przepisy z tych kategorii

Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą

Łazanki z boczkiem i kiszoną m…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotlety mielone z mięsa mieszanego
1

Kotlety mielone z mięsa miesza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Wiejski żurek w chlebie
2

Wiejski żurek w chlebie

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciapkapusta
2

Ciapkapusta

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sernik krakowski
3

Sernik krakowski

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Podpłomyki domowe żytnie
1

Podpłomyki domowe żytnie

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Śledź w majonezie z czerwoną cebulą

Śledź w majonezie z czerwoną c…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i sosem chimichurri
2

Burgery z grillowanym serem ha…

food² food²
Food Square

Pierwsze sushi jak zrobić ?
1

Pierwsze sushi jak zrobić ?

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zupa! Sezonowo od A do M
8

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Marynowane plastry boczku z suszonymi śliwkami
1

Marynowane plastry boczku z su…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim