BUŁECZKI BEZ ZAGNIATANIA

BUŁECZKI BEZ ZAGNIATANIA

Zdjęcie - BUŁECZKI BEZ ZAGNIATANIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdawałoby się , że jeśli nie trzeba ciasta zagniatać , to mamy uproszczone zadanie - jak dla mnie , niestety nie było. Owszem samo przygotowanie to dosłownie chwila , potem należy ciasto odstawić na 12 godzin i można o nim na jakiś czas zapomnieć. Ale formowanie to już zupełnie inna bajka ;-) Ciasto jest naprawdę rzadkie i trzeba mocno podsypywać mąką , żeby nie przyklejało się ani do blatu , ani do rąk (a ja bardzo tego nie lubię). Jednak na pocieszenie muszę przyznać , że bułeczki były naprawdę smaczne - przypieczone z wierzchu i wilgotne w środku. Takie mini-ciabatty :-) Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. wody
- 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 szkl. mąki

Wszystkie składniki wymieszać w misce za pomocą drewnianej łyżki , formując wilgotne , bardzo lepiące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin w temp. pokojowej.
Stolnicę obficie posypać mąką , wyłożyć ciasto używając łyżki (ciasto jest naprawdę rzadkie , jak na ciabattę). Umączonymi rękoma uformować prostokąt i podzielić go na 8 kwadratów. Z każdego z nich uformować okrągłą lub podłużną bułeczkę (moje i tak nie "trzymały" kształtu , lekko rozlewając się podczas wyrastania , a potem pieczenia). Układać na mocno posyapnej kaszką kukurydzianą blasze (w przeciwnym razie bułeczki mogą przywrzeć do spodu) , a jeszcze lepiej na pergaminie , wtedy nie trzeba niczym posypywać , łączeniem do dołu. Po wierzchu posypać mąką. Przykryć posypaną mąką ściereczką (ja nie przykrywałam , bo bałam się , że mimo posypywania ściereczka przyklei się do ciasta) , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Średniej wielkości blaszkę napełnić do połowy wodą , wstawić na dół piekarnika. Piekarnik nagrzać do temp. 220 st.C.
Wyrośnięte bułeczki odkryć , zrobić po środku każdej z nich niewielkie nacięcie (nie robiłam) za pomocą ostrego noża. Piec ok. 35 minut. Wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.

Zdjęcie - BUŁECZKI BEZ ZAGNIATANIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów