Bułeczki belgijskie – przepis

Pyszne, chrupiące bułeczki, które są niezwykle proste do zrobienia. Kilka składników i w domu mamy świeże pieczywo, bez chemicznych dodatków. Pasują na śniadanie, kolacje lub na kanapki do pracy lub szkoły, jako dodatek do słonych lub słodkich składników. Bułeczki zachowują swoją świeżość przez ok. 3 dni. Inspiracja: Chleb. Domowy wypiek. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10 bułeczek

  • 400 g mąki pszennej (typ 650)
  • 7 g drożdży suchych lub 15 g świeżych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 175 ml ciepłej wody

Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski, dodajemy sól oraz cukier. Na środku wykonujemy wgłębienie i wlewamy rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Oprószamy z wierzchu lekko mąką i odstawiamy na 20 min. w temperaturze pokojowej. Następnie wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godz). Napuszone ciasto chwilę wyrabiamy i odstawiamy na 5 min, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 10 części formując lekko owalne bułeczki. KLIKNIJ i zobacz jak prosto uformować bułeczki. Układamy na blaszce w dosyć dużych odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Każdą bułeczkę lekko nacinamy wzdłuż i ponownie zostawiamy na 15 min. do napuszenia. Pieczemy w temp. 230 C przez ok 15 min, wstawiając do piekarnika żaroodporne naczynie napełnione do połowy wodą. Bułeczki powinny mieć złoty kolor. Smacznego.

Zdjęcie - Bułeczki belgijskie – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Drożdże, Mleko

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka