Bułeczki belgijskie – przepis

Pyszne, chrupiące bułeczki, które są niezwykle proste do zrobienia. Kilka składników i w domu mamy świeże pieczywo, bez chemicznych dodatków. Pasują na śniadanie, kolacje lub na kanapki do pracy lub szkoły, jako dodatek do słonych lub słodkich składników. Bułeczki zachowują swoją świeżość przez ok. 3 dni. Inspiracja: Chleb. Domowy wypiek. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10 bułeczek

  • 400 g mąki pszennej (typ 650)
  • 7 g drożdży suchych lub 15 g świeżych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 175 ml ciepłej wody

Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski, dodajemy sól oraz cukier. Na środku wykonujemy wgłębienie i wlewamy rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Oprószamy z wierzchu lekko mąką i odstawiamy na 20 min. w temperaturze pokojowej. Następnie wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godz). Napuszone ciasto chwilę wyrabiamy i odstawiamy na 5 min, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 10 części formując lekko owalne bułeczki. KLIKNIJ i zobacz jak prosto uformować bułeczki. Układamy na blaszce w dosyć dużych odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Każdą bułeczkę lekko nacinamy wzdłuż i ponownie zostawiamy na 15 min. do napuszenia. Pieczemy w temp. 230 C przez ok 15 min, wstawiając do piekarnika żaroodporne naczynie napełnione do połowy wodą. Bułeczki powinny mieć złoty kolor. Smacznego.

Zdjęcie - Bułeczki belgijskie – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Drożdże, Mleko

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb