Bułeczki Bao

Bułeczki Bao

Bułeczki BAO to azjatycki odpowiednik naszych polskich pampuchów (klusek na parze), z tą różnicą, że BAO na całym świecie podawane są w wersji wytrawnej- z szarpaną wieprzowiną, kaczką, krewetkami w towarzystwie chrupiących warzyw, aromatycznych ziół i pikantnych sosów. Moja propozycja to BAO w wersji wegetariańskiej, z szarpanymi boczniakami w sosie hoisin, które do złudzenia w smaku i teksturze przypominają mięso i będą łakomym kąskiem nie tylko dla wegetarian.



Zdjęcie - Bułeczki Bao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Bułeczki:
550 g mąki pszennej
2,5 łyżki cukru
7 g drożdży instant
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
320 ml mleka
2 łyżki oleju

Szarpane boczniaki w sosie hoisin:
500 g boczniaków
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka miodu
2 łyżeczki octu ryżowego
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki oleju sezamowego
szczypta chili
pieprz do smaku

Dodatki:
rukola
papryczka chili, pokrojona w plasterki
marchewka, pokrojona w słupki
szczypiorek
sezam
kolendra
Przygotowanie:
Bułeczki: Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w naczyniu robota. Dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut na wolnych obrotach. Po tym czasie zwiększamy obroty i dalej wyrabiamy do uzyskania gładkiej, jednolitej, puszystej masy.


Ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę ręcznie na desce i formujemy z niego kulę, którą następnie umieszczamy w misce i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm na desce delikatnie oprószonej mąką. Za pomocą szklanki wycinamy placuszki, a każdy z nich smarujemy z wierzchu olejem.


Placuszki składamy na pół (warstwą oleju do wewnątrz) i układamy na kawałkach papieru do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.


Wyrośnięte bułeczki umieszczamy (razem z papierem do pieczenia) w bambusowym parowarze umieszczonym nad garnkiem z wrzącą wodą lub w urządzeniu do gotowania na parze.


Parujemy ok. 15-20 minut (długość parowania zależy od wielkości bułeczek).



Zdjęcie - Bułeczki Bao - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki Bao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szarpane boczniaki w sosie hoisin:
Boczniaki szarpiemy wzdłuż widelcem, następnie smażymy na małej ilości oleju w woku lub głębokiej patelni mieszając od czasu do czasu. Powinny zmniejszyć swoją objętość i przyrumienić się.



W miseczce mieszamy składniki sosu hoisin- sos sojowy, masło orzechowe, ocet ryżowy, czosnek, miód, olej sezamowy, przyprawiamy chili i pieprzem. Sos wlewamy do przyrumienionych boczniaków i wszystko razem mieszamy, podgrzewamy 1 minutę i zdejmujemy patelnię z palnika,



Zdjęcie - Bułeczki Bao - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki Bao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Ugotowane bułeczki napełniamy przygotowanymi boczniakami oraz dodatkami.


Zdjęcie - Bułeczki Bao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki Bao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Bułeczki Bao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki Bao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki Bao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




















Kategorie przepisów