Bukiet warzyw z sosem cytrynowym
W ramach wspólnego gotowania, przygotowałyśmy z Panną Malwinną i Pelą sałatki z marchewką.
Wbrew pozorom sprawa nie jest tak oczywista, jakby się mogło wydawać i przy okazji tematem dyskusji stały się różnice między sałatką a surówką. No bo na przykład popularne połączenie marchew + jabłko albo marchew + seler to surówki, a nie sałatki.
Kwestia nazewnictwa surówki i sałatki w języku polskim jest dość intuicyjna. Dla mnie sałatka zawsze zawierała elementy poddane obróbce cieplnej (np. gotowane warzywa albo grillowany kurczak) albo zielona sałata z dodatkami. Surówką zaś zawsze były po prostu poszatkowane / rozdrobnione surowe warzywa. Albo kiszone, jak w przypadku kapusty.
W każdym razie, o ile marchewka stanowi jeden z najpopularniejszych składników surówek, o tyle sałatka z marchewką to nie jest już taka prosta sprawa. Udało mi się jednak wyszperać w jednym ze starych „Poradników domowych” interesujący przepis na bukiet wiosenno-letnich warzyw w sosie cytrynowym. W sam raz na lekką przekąskę.
BUKIET WARZYW Z SOSEM CYTRYNOWYM
(2 porcje)
3 marchewki,
200g brokułów,
200g kalafiora,
1 kalarepka,
2 pomidory
sos:
1 żółtko,
1 łyżka masła,
4-5 łyżek mleka,
sok z ½ cytryny,
odrobina (na czubku noża) kurkumy,
świeża szałwia, melisa lub oregano,
sól i pieprz
Marchewki i kalarepkę obrać i pokroić w słupki. Brokuły i kalafior podzielić na różyczki. Wszystkie warzywa (poza pomidorami) ugotować na parze.
Żółtko umieścić w miseczce ustawionej nad rondlem z gotującą się wodą. Dodać masło, mleko, sok z cytryny i kurkumę i całość miksować kilka minut, aż sos się zagęści, uważając, aby żółtko się nie ścięło. Do sosu dodać szczyptę posiekanych ziół oraz sól i pieprz do smaku.
Ugotowane warzywa i pokrojone w ósemki pomidory umieścić na talerzach i polać sosem cytrynowym.