Budyniowy deser jagodowy

Budyniowy deser jagodowy
To miał być deser na koniec jagodowej akcji Olciaky. Niestety, coś mi się pokiełbasiło w tej mojej głowie, że akcja kończy się dziś o północy i... w efekcie okazało się, że skończyła się wcześniej, a ja nie zdążyłam. No nic, przepis i tak wstawiam, bo deser choć prosty, to smaczny, a przynajmniej dla takich budyniowych amatorów jak ja;)
Przepis znalazłam w książeczce "Ciasta i desery na lato" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego". :)

Zdjęcie - Budyniowy deser jagodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BUDYNIOWY DESER JAGODOWY
2 opakowania budyniu bez cukru (waniliowego lub śmietankowego),
2,5 szklanki mleka,
250g jagód,
5 łyżek cukru,
listki mięty do dekoracji

Jagody przebrać, umyć, 2 łyżki odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować i zagotować z 2 łyżkami cukru. Jeden budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, do drugiego wlać ćwierć szklanki mleka i wymieszać. Pozostałe ćwierć szklanki mleka zagotować z łyżką cukru, dodać jagody i budyń rozprowadzony mlekiem, podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje. Nałożyć do pucharków budyń jagodowy i waniliowy, odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem przybrać jagodami i miętą.


Na koniec dodam jeszcze, że bardzo chciałam zrobić pyszne jagodzianki w tym sezonie. No i zrobiłam, ale niekoniecznie tak pyszne, jakbym chciała. Jednak ciasto drożdżowe to wciąż dla mnie problem ;) może za rok się uda?

Kategorie przepisów