Budyniowe pancakes + film
Budyniowe pancakes to pyszne amerykańskie naleśniki, które zawsze się udają. Świetnie smakują zarówno na gorąco ledwo zdjęte z patelni jak i na zimno. Podane w towarzystwie ulubionych owoców i posypane cukrem pudrem zauroczą nie jedno podniebienie.
- składniki na około 15 sztuk
2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml )
300 ml mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( 40 g )
1 łyżka cukru
2 jajka
3 łyżki oleju
szczypta soli
dodatkowo
2-3 banany
2-3 kiwi
300 g czerwonych winogron
cukier puder
- przepis
Do miski wsypujemy suche składniki mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, cukier oraz szczyptę soli, wszystko mieszamy do połączenia się składników. Następnie wlewamy mleko oraz olej, dodajemy jajka i wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny.
Banany i obrane owoce kiwi kroimy w plastry. Winogrona przekrawamy na pół.
Na rozgrzaną patelnię ( najlepiej do naleśników ) bez dodatku tłuszczu, wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy pankejki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pękające pęcherzyki powietrza.
Gotowe pankejki przekładamy na talerz, podajemy z owocami i posypujemy cukrem puderem.