Budyń waniliowy z tapioki
Ten deser rzeczywiście smakuje, podobnie jak taki domowy budyń, ale wyróznia się czymś...fajnym - przezroczystymi, żelowymi kuleczkami ślizgającymi się na języku. Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.
/źródło: Moja mała kuchnia/
Budyń waniliowy z tapioki
Składniki:
- 125 g tapioki
- 750 ml mleka (więcej w razie potrzeby)
- cukier do smaku
- 15g masła
- esencja waniliowa (do smaku)
- szczypta soli
Tapiokę opłukać, osaczyć, włożyć do garnka i zalać mlekiem na 1 godzine. Następnie zagotować, zmniejszyć ogień, dosłodzić do smaku, dodać odrobine soli i gotować - często mieszając - aż tapioka stanie się przezroczysta. Jeśli deser staje sie zbyt gęsty dolewamy trochę mleka. Pod koniec dodać esencję i masło.
Smacznego:-)