Budyń waniliowy z tapioki

Ten deser rzeczywiście smakuje, podobnie jak taki domowy budyń, ale wyróznia się czymś...fajnym - przezroczystymi, żelowymi kuleczkami ślizgającymi się na języku.  Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.

Zdjęcie - Budyń waniliowy z  tapioki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Budyń waniliowy z  tapioki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Moja mała kuchnia/

Budyń waniliowy z tapioki

Składniki:

  • 125 g tapioki
  • 750 ml mleka (więcej w razie potrzeby)
  • cukier do smaku
  • 15g masła
  • esencja waniliowa (do smaku)
  • szczypta soli

 

Tapiokę opłukać, osaczyć, włożyć do garnka i zalać mlekiem na 1 godzine. Następnie zagotować,  zmniejszyć ogień, dosłodzić do smaku, dodać odrobine soli i gotować - często mieszając - aż tapioka stanie się przezroczysta. Jeśli deser staje sie zbyt gęsty dolewamy trochę mleka.  Pod koniec dodać esencję i masło.

Smacznego:-)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy