Budyń waniliowy
Zrobienie samemu budyniu nie jest bardziej pracochłonne niż zrobienie budyniu z torebki. A przecież domowy budyń smakuje dużo bardziej niż ten sztuczny.
pół litra mleka pełnotłustego
2 łyżki domowego cukru waniliowego - można i dać zwykłego cukru i dodać trochę pasty z wanilii albo laskę wanilii wyskrobać i zagotować w mleku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
2/3 mleka zagotowałam. W tym czasie utarłam żółtka z cukrem. Do reszty mleka - tego zimnego - dodałam mąki ziemniaczanej - wymieszałam i dodałam do żółtek z cukrem. Wymieszałam dokładnie i powoli wlałam do zagotowanego mleka - cały czas mieszając. Trzeba doprowadzić do wrzenia i szybko zmniejszyć moc do minimum - cały czas mieszając. Budyń powinien zgęstnieć, ale trzeba uważać, by nie było grudek.