Budyń karmelowy

Budyń  karmelowy

Pyszny, domowy deser. Bardzo prosty, łatwy w wykonaniu. Smak mojego dzieciństwa. Polecam gorąco:)

Zdjęcie - Budyń  karmelowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 szklanki mleka

2 łyzki mąki ziemiaczanej

2 łyzki cukru

ew. kilka kropel aromatu waniliowego

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z paroma łyzkami zimnego mleka. Cukier rozpuszczamy na niewielkim ogniu, jak sie utworzy karmel, wlewamy resztę mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia, następnie cały czas mieszając wlewamy zawiesinę z mleka i mąki, gotujemy chwilę. Mozna udekorować nitkami karmelu, wtedy budyń robi sie o wiele słodszy i dużo lepiej smakuje. Oczywiście jesli lubimy bardzo słodkie desery, mozemy dodać dodatkowo 1-2 łyżki cukru do mleka.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów