Budyń jagodowy
Miałam wczoraj ochotę na coś słodkiego i owocowego - a że odkryłam w zamrażarce jeszcze jedną torebeczkę jagód [ okazało się , że ta poprzednia nie była jednak ostatnia ;) ] , postanowiłam ugotować budyń . Skorzystałam z przepisu Casipaw na budyń truskawkowy , tylko zamiast truskawek dodałam jagody . Wyszedł mi mocno jagodowy deser , w pięknym ciemnofioletowym kolorze . Jego konsystencja nie do końca jest budyniowa , bardziej przypomina kisiel ( może gdyby zamienić mąkę ziemniaczaną na zwykłą pszenną , to byłby bardziej budyniowy ) . W każdym bądź razie ten budynio-kisiel jest smaczny i co najważniejsze - bez konserwantów , barwników itp. świństw - po prostu samo zdrowie :)
Składniki :
- 500 g jagód [ dałam mrożone ]
- 0,5 l mleka
- pół opakowania cukru waniliowego
- 1-2 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Odlać pół szklanki mleka [ będzie potrzebne do rozrobienia mąki ] . Jagody lekko rozmrozić , zmiksować z pozostałym mlekiem . Wlać do garnka , dodać oba cukry i chwilę gotować . W pozostałym mleku rozrobić mąkę ziemniaczaną .
Do gotujących się jagód powoli wlewać mieszankę mąki z mlekiem , cały czas mieszając . Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 2 minuty . Cały czas należy intensywnie mieszać , żeby nie powstały grudki .
Gotowy budyń przelać do miseczek .