Budyń dyniowo-jabłkowy

Budyń dyniowo-jabłkowy

Smaczny, słoneczny deser przygotowany na bazie dyni i jabłek, których smak został dodatkowo wzbogacony migdałową nutą. Kalabryjczyk nie jada takich słodkich eksperymentów owocowo-warzywnych, ja natomiast za nimi przepadam. Zawsze przygotowuję więc cztery małe porcje, częstuję elegancko męża, on gwałtownie się wzdryga i odmawia, a ja z zadowoleniem zjadam wszystko sama:)Przepis dodaję do akcji Festiwal Dyni 2011.


Zdjęcie - Budyń dyniowo-jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki (na 4 małe porcje lub 2 duże):
· 200 g surowej, oczyszczonej dyni· 3 jabłka· 150 g jogurtu naturalnego· ½ szklanki mleka· 1 jajko· 3 łyżki mąki ziemniaczanej· garść ciasteczek amaretti· 1-2 łyżki likieru amaretto· cukier do smaku (u mnie 3 łyżki)· olej (do natłuszczenia foremek)
Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Dynię ugotować, ostudzić, zmiksować razem z jabłkami (masa powinna mieć kremową konsystencję). Dodać wszystkie pozostałe składniki, ponownie zmiksować. Masę przełożyć do natłuszczonych olejem foremek. Każdą foremkę przykryć folią aluminiową i wstawić do większej formy do pieczenia wypełnionej wodą (woda nie powinna przekraczać poziomu ½ lub ¾ wysokości foremek). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 180°-200°C. Dobrze ostudzić, wyłożyć na talerzyki. Podawać z kleksami gęstego, słodkiego jogurtu.


Zdjęcie - Budyń dyniowo-jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów