Bucatini z sosem krewetkowym
Mam dziś zły dzień. W ramach poprawienia sobie nastroju, postanowiłam ugotować coś, co przypomina o wakacjach, słońcu, plaży i beztrosce - czyli koniecznie coś z owocami morza. Inspiracji dostarczyło opakowanie krewetek koktajlowych firmy Abramczyk.
Składniki:
1 opakowanie (250 g) krewetek koktajlowych
cebula
3-4 ząbki czosnku
2 pomidory
łyżka suszonych pomidorów
2 łyżki czarnych oliwek (posiekanych)
bazylia, tymianek, sól, pieprz
białe wino
makaron bucatini (oczywiście może być też zwykłe spaghetti)
Makaron ugotuj jak zwykle. Posiekaj cebulę i czosnek, obierz pomidory i pokrój je na kawałki. Zeszklij cebulę, wrzuć na patelnię wszystkie pozostałe składniki, podlej winem, i duś przez około 15 minut, do momentu, aż sos odparuje. Dopraw sos. Wymieszaj makaron z sosem, podaj z cytryną.
Po takim obiedzie już mi nieco lepiej, aczkolwiek brakuje mi lampki wina - niestety muszę jeszcze dzisiaj prowadzić :(