Bucatini z sosem krewetkowym

Mam dziś zły dzień. W ramach poprawienia sobie nastroju, postanowiłam ugotować coś, co przypomina o wakacjach, słońcu, plaży i beztrosce - czyli koniecznie coś z owocami morza. Inspiracji dostarczyło opakowanie krewetek koktajlowych firmy Abramczyk.

Składniki:

1 opakowanie (250 g) krewetek koktajlowych

cebula

3-4 ząbki czosnku

2 pomidory

łyżka suszonych pomidorów

2 łyżki czarnych oliwek (posiekanych)

bazylia, tymianek, sól, pieprz

białe wino

makaron bucatini (oczywiście może być też zwykłe spaghetti)

Makaron ugotuj jak zwykle. Posiekaj cebulę i czosnek, obierz pomidory i pokrój je na kawałki. Zeszklij cebulę, wrzuć na patelnię wszystkie pozostałe składniki, podlej winem, i duś przez około 15 minut, do momentu, aż sos odparuje. Dopraw sos. Wymieszaj makaron z sosem, podaj z cytryną.

Po takim obiedzie już mi nieco lepiej, aczkolwiek brakuje mi lampki wina - niestety muszę jeszcze dzisiaj prowadzić :(

Kategorie przepisów

Podobne przepisy