Bruschette


Bruschette z pomidorami i bazylią:
- 6 kromek chleba pieczonego na zakwasie
- 1-2 duże ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- 4 dojrzałe pomidory, różnych gatunków
- mały pęczek świeżej bazylii
- 4 łyżki oliwy
- pieprz, świeżo mielony
- sól morska
- biały ocet winny
Kromki chleba opiekam na ruszcie albo patelni grillowej do momentu aż stanął się rumiane i chrupiące. Gotowe nacieram ząbkiem czosnku, skrapiam oliwą i oprószam solą.Pomidorów kroję na ćwiartki, usuwam z nich zdrętwiałe szypułki i i pestki. Każdą ćwiartkę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Dodaję porwane listki bazylii i oliwę, doprawiam solą, pieprzem i octem, dokładnie mieszam.Tak przygotowane pomidory układam na opiekanych kromkach i natychmiast podaję.
Smacznego