Bruschette

Zdjęcie - Bruschette - Przepisy kulinarne ze zdjęciami...czyli opiekane kromki chleba pieczonego na zakwasie, nacierane ząbkiem czosnku, z różnymi dodatkami.Na moim stole zagościła chyba najbardziej znana wersja bruschette z pomidorami i bazylią.Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu przekąska, idealna na lato … i na czas remontu:)
Bruschette z pomidorami i bazylią:
  • 6 kromek chleba pieczonego na zakwasie
  • 1-2 duże ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól

  • 4 dojrzałe pomidory, różnych gatunków
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz, świeżo mielony
  • sól morska
  • biały ocet winny

Kromki chleba opiekam na ruszcie albo patelni grillowej do momentu aż stanął się rumiane i chrupiące. Gotowe nacieram ząbkiem czosnku, skrapiam oliwą i oprószam solą.Pomidorów kroję na ćwiartki, usuwam z nich zdrętwiałe szypułki i i pestki. Każdą ćwiartkę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Dodaję porwane listki bazylii i oliwę, doprawiam solą, pieprzem i octem, dokładnie mieszam.Tak przygotowane pomidory układam na opiekanych kromkach i natychmiast podaję.
Smacznego

Kategorie przepisów

Podobne przepisy