Bruschetta di bufala

Słynna włoska przekąska czyli chrupiące grzanki z pomidorami i serem mozzarella to wyśmienity pomysł na lekką kolację, pyszne śniadanie czy przystawkę.

Zdjęcie - Bruschetta di bufala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bruschetta di bufala
Zamówiliśmy z Włoch prawdziwą mozzarellę di bufala dlatego postanowiliśmy przygotować z niej typowo włoską potrawę. Ser ten idealnie smakuje nie tylko na świeżo ale i po zapieczeniu w piekarniku czy piecu. W połączeniu ze świeżymi pomidorami i odrobiną szczypiorku, skropione oliwą to przystawka , której ciężko się oprzeć.

Porcja:2 Czas przygotowania: 20 minut Poziom trudności :łatwe

Składniki:
  • 100 -150 g sera mozzarella
  • 2 średnie pomidory
  • szczypiorek
  • 2 bułki
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Bułki kroimy na mniejsze kromki i skrapiamy delikatnie oliwą. Pomidory kroimy w kosteczkę i mieszamy z oliwą. Wykładamy na kromki, następnie kładziemy kawałki sera mozzarella a na samej górze posypujemy odrobiną szczypiorku. Zapiekamy w piekarniku przez około 5-10 minut, najlepiej z opcją grill.

Przepisy z tych kategorii

Lemoniada z kiwi

Lemoniada z kiwi

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pierogi z farszem z dorsza i łososia

Pierogi z farszem z dorsza i ł…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Soczewica, cielęcina i kiełki czerwonej kapusty. Pierogi dla Niej i dla Niego!

Soczewica, cielęcina i kiełki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pączki z kremem budyniowym

Pączki z kremem budyniowym

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Proziaki – placki podkarpackie na sodzie
2

Proziaki – placki podkarpackie…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami

Zapiekanka ziemniaczana z mięs…

Dzi Dzi
karmelowy