Bruschetta di bufala
Słynna włoska przekąska czyli chrupiące grzanki z pomidorami
i serem mozzarella to wyśmienity pomysł na lekką kolację, pyszne śniadanie czy
przystawkę.
Bruschetta di bufala
Zamówiliśmy z Włoch prawdziwą mozzarellę di bufala dlatego postanowiliśmy przygotować z niej typowo włoską potrawę. Ser ten idealnie smakuje nie tylko na świeżo ale i po zapieczeniu w piekarniku czy piecu. W połączeniu ze świeżymi pomidorami i odrobiną szczypiorku, skropione oliwą to przystawka , której ciężko się oprzeć.
Porcja:2 Czas przygotowania: 20 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
Przygotowanie:
Bułki kroimy na mniejsze kromki i skrapiamy delikatnie oliwą. Pomidory kroimy w kosteczkę i mieszamy z oliwą. Wykładamy na kromki, następnie kładziemy kawałki sera mozzarella a na samej górze posypujemy odrobiną szczypiorku. Zapiekamy w piekarniku przez około 5-10 minut, najlepiej z opcją grill.
Bruschetta di bufala
Zamówiliśmy z Włoch prawdziwą mozzarellę di bufala dlatego postanowiliśmy przygotować z niej typowo włoską potrawę. Ser ten idealnie smakuje nie tylko na świeżo ale i po zapieczeniu w piekarniku czy piecu. W połączeniu ze świeżymi pomidorami i odrobiną szczypiorku, skropione oliwą to przystawka , której ciężko się oprzeć.
Porcja:2 Czas przygotowania: 20 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
- 100 -150 g sera mozzarella
- 2 średnie pomidory
- szczypiorek
- 2 bułki
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Bułki kroimy na mniejsze kromki i skrapiamy delikatnie oliwą. Pomidory kroimy w kosteczkę i mieszamy z oliwą. Wykładamy na kromki, następnie kładziemy kawałki sera mozzarella a na samej górze posypujemy odrobiną szczypiorku. Zapiekamy w piekarniku przez około 5-10 minut, najlepiej z opcją grill.