Bruschetta di bufala

Słynna włoska przekąska czyli chrupiące grzanki z pomidorami i serem mozzarella to wyśmienity pomysł na lekką kolację, pyszne śniadanie czy przystawkę.

Zdjęcie - Bruschetta di bufala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bruschetta di bufala
Zamówiliśmy z Włoch prawdziwą mozzarellę di bufala dlatego postanowiliśmy przygotować z niej typowo włoską potrawę. Ser ten idealnie smakuje nie tylko na świeżo ale i po zapieczeniu w piekarniku czy piecu. W połączeniu ze świeżymi pomidorami i odrobiną szczypiorku, skropione oliwą to przystawka , której ciężko się oprzeć.

Porcja:2 Czas przygotowania: 20 minut Poziom trudności :łatwe

Składniki:
  • 100 -150 g sera mozzarella
  • 2 średnie pomidory
  • szczypiorek
  • 2 bułki
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Bułki kroimy na mniejsze kromki i skrapiamy delikatnie oliwą. Pomidory kroimy w kosteczkę i mieszamy z oliwą. Wykładamy na kromki, następnie kładziemy kawałki sera mozzarella a na samej górze posypujemy odrobiną szczypiorku. Zapiekamy w piekarniku przez około 5-10 minut, najlepiej z opcją grill.

Przepisy z tych kategorii

Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma
1

Tarta de Santiago – szybkie mi…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Donuty jogurtowe z cynamonem

Donuty jogurtowe z cynamonem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowa
1

Skagnerora – szwedzka sa…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Szybkie podpłomyki

Szybkie podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rafalleo z czarną porzeczką (bez pieczenia)

Rafalleo z czarną porzeczką (b…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Smoothie bananowe z kakao i cynamonem

Smoothie bananowe z kakao i cy…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim