Bruschetta

Bruschetta to przekąska włoskich rolników, pracujących na plantacjach oliwek. Jak wiele tego typu włoskich potraw – z prostych składników i niezbyt czasochłonnych – także i ona zrobiła międzynarodową karierę i obecnie podawana jest niemal w każdej włoskiej restauracji jako przystawka.
Ja bardzo lubię jeść bruschettę na drugie śniadanie. Ale tylko latem, kiedy pomidory są dojrzałe, aromatyczne i naprawdę smaczne. To właśnie wersja z pomidorami jest najbardziej znaną i klasyczną wersją tej potrawy, choć spotkałam się także z innymi wariacjami – np. z podsmażanymi grzybami leśnymi.

Póki co, zapraszam na klasykę. Kto jeszcze nie miał okazji jej próbować – najwyższa pora nadrobić zaległości, bo pozornie zwykła grzanka z oliwą, czosnkiem i świeżymi pomidorami smakuje po prostu wspaniale :)

Zdjęcie - Bruschetta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BRUSCHETTA
12 kromek ciabatty lub bagietki,
2-3 łyżki oliwy,
1 ząbek czosnku,
2 dojrzałe pomidory,
świeża bazylia,
sól i pieprz

Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Włożyć kromki pieczywa i opikać ok. 8 minut, aż będą złociste.
Pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać posiekaną bazylię, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Upieczone grzanki smarować oliwą czosnkową (pędzelkiem) i nakładać po łyżce pomidorów.
Podawać od razu.


Zdjęcie - Bruschetta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chutney pomidorowo-śliwkowy
2

Chutney pomidorowo-śliwkowy

Tyna Tyna
In cooking we trust

Muszelki nadziewane bakłażanem i mascarpone

Muszelki nadziewane bakłażanem…

food² food²
Food Square

Tortille meksykańskie z kurczakiem
1

Tortille meksykańskie z kurcza…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kiszone pomidory

Kiszone pomidory

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kiszone pomidory
2

Kiszone pomidory

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Relish z pomidorków koktajlowych

Relish z pomidorków koktajlowy…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami

Pieczona kapusta z sosem pleśn…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kulki proteinowe
1

Kulki proteinowe

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Serca karczochów zapiekane z parmezanem i koperkowy sos aioli. Pochwała obfitości!

Serca karczochów zapiekane z p…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Łódeczki z farszem ruskim

Łódeczki z farszem ruskim

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chipsy z batata z awokado
1

Chipsy z batata z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Hummus z masłem orzechowym i wędzoną papryką
2

Hummus z masłem orzechowym i w…

Tyna Tyna
In cooking we trust