Brunatne ciasto z wiśniami

Akcja „W wiśniowym sadzie” potrwa jeszcze tylko do końca tygodnia, a tymczasem razem z Zuzią i Panną Malwinną prezentujemy Wam pyszne wiśniowe słodkości.
Ja upiekłam ciasto z przepisu, który od dawna miałam ochotę wypróbować. Intrygował mnie dodatek mielonych orzechów i migdałów, a także... czekolady w proszku :) a jak wiadomo, wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie :) Ciasto okazało się bardzo smaczne, bogate w smaku i bardzo pożywne – naprawdę można się nim najeść ;) Ponadto – co jest bardzo fajne – długo zachowuje świeżość. Polecam :)

Zdjęcie - Brunatne ciasto z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BRUNATNE CIASTO Z WIŚNIAMI
300g wiśni,
4 duże jajka,
140g oleju lub stopionego masła,
150g cukru,
skórka otarta z ½ cytryny,
½ łyżeczki cynamonu,
70g mielonych migdałów,
70g mielonych orzechów laskowych,
100g mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
150g czekolady w proszku do picia,
cukier puder do posypania

Wiśnie wydrylować.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, powoli wlewać olej lub stopione masło. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i cynamonem.Wsypać do ciasta i krótko zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką lub trzepaczką delikatnie połączyć ją z ciastem. Na koniec wsypać czekoladę w proszku i ponownie delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Rozłożyć wiśnie i lekko wcisnąć je w ciasto. Piec w 180 stopniach przez około 45-50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


(przepis z książki „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd” z moimi małymi zmianami)

Zdjęcie - Brunatne ciasto z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brunatne ciasto z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szalona wyprawa C. i brownie. Z wiśniami i chałwą

Szalona wyprawa C. i brownie.…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Brownie z żurawiną
1

Brownie z żurawiną

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Brownie z kawą i wiśniami
2

Brownie z kawą i wiśniami

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

Brownie z wiśniami
5

Brownie z wiśniami

cayenne cayenne
Błahostki

Pieczone kawałki kurczaka w sosie teriyaki

Pieczone kawałki kurczaka w so…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Sasznie
1

Sasznie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Murzynek z mascarpone i malinami + film
2

Murzynek z mascarpone i malina…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z kremem mascarpone i malinami
2

Tarta z kremem mascarpone i ma…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami
1

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Gęsty sos czekoladowy bez cukru
1

Gęsty sos czekoladowy bez cukr…

Tyna Tyna
In cooking we trust