Brunatne ciasto z wiśniami
Akcja „W wiśniowym sadzie” potrwa jeszcze tylko do końca tygodnia, a tymczasem razem z Zuzią i Panną Malwinną prezentujemy Wam pyszne wiśniowe słodkości.
Ja upiekłam ciasto z przepisu, który od dawna miałam ochotę wypróbować. Intrygował mnie dodatek mielonych orzechów i migdałów, a także... czekolady w proszku :) a jak wiadomo, wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie :) Ciasto okazało się bardzo smaczne, bogate w smaku i bardzo pożywne – naprawdę można się nim najeść ;) Ponadto – co jest bardzo fajne – długo zachowuje świeżość. Polecam :)
BRUNATNE CIASTO Z WIŚNIAMI
300g wiśni,
4 duże jajka,
140g oleju lub stopionego masła,
150g cukru,
skórka otarta z ½ cytryny,
½ łyżeczki cynamonu,
70g mielonych migdałów,
70g mielonych orzechów laskowych,
100g mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
150g czekolady w proszku do picia,
cukier puder do posypania
Wiśnie wydrylować.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, powoli wlewać olej lub stopione masło. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i cynamonem.Wsypać do ciasta i krótko zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką lub trzepaczką delikatnie połączyć ją z ciastem. Na koniec wsypać czekoladę w proszku i ponownie delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Rozłożyć wiśnie i lekko wcisnąć je w ciasto. Piec w 180 stopniach przez około 45-50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
(przepis z książki „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd” z moimi małymi zmianami)