Brownies
300 g złotego cukru trzcinowego
250 g miękkiego masła
250 g czekolady - 70% kakao
3 jajka + jedno żółtko
60 g mąki pszennej
60 g kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Jajka roztrzepałam w sporej misce i dodałam do masła, ale w miarę delikatnie i stopniowo.
200 g czekolady rozpuściłam. 50 g zostawiłam i posiekałam w spore kawałki. Można użyć gotowych groszków czekoladowych.
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, solą i kakao.
Do masy jajeczno maślanej dodałam stopniowo mąkę na przemian z roztopioną masą czekoladową. Dodałam posiekane kawałki czekolady i delikatnie wymieszałam.
Całość przelałam do formy (ok 23x23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem). Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam około 40 - 50 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli wetknięty w nie drewniany patyczek wyjdzie suchy. Ciasto może być nieco miękkie - zwłaszcza na środku.