Brownie z pistacjami

Obłędnie pyszne, rozpływające się w ustach brownie z pastą pistacjową i chrupiącymi pistacjami. Idealne połączenie słodkiego i słonego. Przygotowujemy je jak klasyczne brownie, na wierzch wykładamy pastę pistacjową i dodatkowo posypujemy pistacjami, które będą nam przyjemnie chrupać podczas jedzenia :).
Pin Print
Brownie z pistacjami
Kategorie: ciasto
Składniki na brownie z pistacjami:
-
200 g gorzkiej czekolady
-
230 g masła
-
3 duże jajka
-
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
-
250 g cukru
-
140 g mąki pszennej
-
szczypta soli
-
200 g pasty pistacjowej
-
50 g pistacji
Jak przygotować brownie z pistacjami?
- Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło umieścić w garnku, rozpuścić na małym ogniu. Dodać połamaną na kostki czekoladę, mieszać aż się rozpuści, ściągnąć z palnika i odstawić.
- Do dużej miski wbić jajka, ubijać mikserem na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier. Całość powinna trwać około 3-4 minut. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez chwilę. Masa powinna być jasna i puszysta.
- Do masy jajecznej wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Krótko zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, ponownie krótko zmiksować na najniższych obrotach. Następnie dodać mąkę i sól, delikatnie wymieszać łyżką.
- Foremkę 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto, wyrównać.
- Na ciasto wyłożyć w kilku miejscach pastę pistacjową, delikatnie wymieszać z ciastem, tak, żeby utworzyły się zawijasy. Wierzch posypać pistacjami.
- Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40-50 minut. Wyciągnąć z piekarnika, całkowicie wystudzić.