Brownie z pistacjami
            Obłędnie pyszne, rozpływające się w ustach brownie z pastą pistacjową i chrupiącymi pistacjami. Idealne połączenie słodkiego i słonego. Przygotowujemy je jak klasyczne brownie, na wierzch wykładamy pastę pistacjową i dodatkowo posypujemy pistacjami, które będą nam przyjemnie chrupać podczas jedzenia :).
  Pin   Print 
Brownie z pistacjami
Kategorie: ciasto
Składniki na brownie z pistacjami:
- 
200 g gorzkiej czekolady
 - 
230 g masła
 - 
3 duże jajka
 - 
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
 - 
250 g cukru
 - 
140 g mąki pszennej
 - 
szczypta soli
 - 
200 g pasty pistacjowej
 - 
50 g pistacji
 
Jak przygotować brownie z pistacjami?
- Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
 - Masło umieścić w garnku, rozpuścić na małym ogniu. Dodać połamaną na kostki czekoladę, mieszać aż się rozpuści, ściągnąć z palnika i odstawić.
 - Do dużej miski wbić jajka, ubijać mikserem na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier. Całość powinna trwać około 3-4 minut. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez chwilę. Masa powinna być jasna i puszysta.
 - Do masy jajecznej wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Krótko zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, ponownie krótko zmiksować na najniższych obrotach. Następnie dodać mąkę i sól, delikatnie wymieszać łyżką.
 - Foremkę 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto, wyrównać.
 - Na ciasto wyłożyć w kilku miejscach pastę pistacjową, delikatnie wymieszać z ciastem, tak, żeby utworzyły się zawijasy. Wierzch posypać pistacjami.
 - Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40-50 minut. Wyciągnąć z piekarnika, całkowicie wystudzić.