Brownie z pistacjami

Brownie z pistacjami

Obłędnie pyszne, rozpływające się w ustach brownie z pastą pistacjową i chrupiącymi pistacjami. Idealne połączenie słodkiego i słonego. Przygotowujemy je jak klasyczne brownie, na wierzch wykładamy pastę pistacjową i dodatkowo posypujemy pistacjami, które będą nam przyjemnie chrupać podczas jedzenia :).

Zdjęcie - Brownie z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print

Brownie z pistacjami

Kategorie: ciasto

 

Składniki na brownie z pistacjami:

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 230 g masła

  • 3 duże jajka

  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 250 g cukru

  • 140 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 200 g pasty pistacjowej

  • 50 g pistacji

 

Jak przygotować brownie z pistacjami?

  • Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło umieścić w garnku, rozpuścić na małym ogniu. Dodać połamaną na kostki czekoladę, mieszać aż się rozpuści, ściągnąć z palnika i odstawić.
  • Do dużej miski wbić jajka, ubijać mikserem na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier. Całość powinna trwać około 3-4 minut. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez chwilę. Masa powinna być jasna i puszysta.
  • Do masy jajecznej wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Krótko zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, ponownie krótko zmiksować na najniższych obrotach. Następnie dodać mąkę i sól, delikatnie wymieszać łyżką.
  • Foremkę 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto, wyrównać.
  • Na ciasto wyłożyć w kilku miejscach pastę pistacjową, delikatnie wymieszać z ciastem, tak, żeby utworzyły się zawijasy. Wierzch posypać pistacjami.
  • Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40-50 minut. Wyciągnąć z piekarnika, całkowicie wystudzić.

Kategorie przepisów