Brownie z malinami

Brownie to amerykańska wersja naszego murzynka. Robi się go z rozpuszczonej czekolady, masła, jajek, cukru i niewielkiej ilości mąki. Nie ma w nim jednak ani proszku do pieczenia, ani sody oczyszczonej, co w praktyce oznacza, że ciasto wychodzi zbite i lekko wilgotne. Brownie, które widzicie na zdjęciach to mój debiut, przed jego zrobieniem przeczytałam mnóstwo przepisów i wybrałam z nich te, które wydawały się najmniej skomplikowane. Choć muszę przyznać, że miałam pewne wątpliwości, co do tego ciasta, po zjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii! Na pewno zasmakuje fanom dosyć słodkich wypieków, dla mnie idealnie komponowały się tutaj lekko kwaskowe maliny. Ciasto piekłam w niedużej metalowej foremce o wymiarach 18×20 cm.

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
3 jajka
150 g cukru
50 g mąki
2 łyżki kakao
orzechy włoskie

+ krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracji

Jak zrobić brownie?

Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia.

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier.

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach.

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową.

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do masy dodajemy pokrojone na kawałki włoskie orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20×22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Gotowe ciasto wyciągamy z formy i zostawiamy do przestudzenia. Kroimy na kawałki nożem z ząbkami.

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Każdy kawałek smarujemy kremem czekoladowym (można użyć też rozpuszczonej czekolady) i dekorujemy świeżymi malinami.

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Przepisy z tych kategorii

"Czarnie" mocno czekoladowe br…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach

Pełnoziarniste ciasto czekolad…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Klasyczne czekoladowe brownie

Klasyczne czekoladowe brownie

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Najlepsze brownie świata
1

Najlepsze brownie świata

upl upl
Niebo w gębie

Czekoladowy "torcik" brownie
1

Czekoladowy "torcik"…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Brownie oreo
1

Brownie oreo

ilovebake ilovebake
I Love Bake