Brownie z karmelem i orzechami
16 stycznia 2025
Czekoladowe ciasteczka brownie należą do popularnych wypieków kuchni amerykańskiej.
Ich sława jest w pełni zasłużona ponieważ należą do najsmaczniejszych ciasteczek na świecie, lubianych tak przez dzieci jak i dorosłych, ja także przepadam za nimi i często zajadam się z przyjemnością.
Sekretem do otrzymania smacznych brownie jest użycie dobrej jakości czekolady gorzkiej co najmniej 70% zawartości kakao oraz innych smacznych dodatków.
Ja tymczasem przygotowałam brownie z karmelem i orzechami i zaświadczam, że jest to wspaniała i smaczna kombinacja, szczerze polecam !
Brownie z karmelem i orzechami
Te pożywne ciasteczka brownie są wilgotne w środku, ponieważ zawierają więcej czekolady jak mąki, a karmel dodaje słodkości, orzechy chrupkości.
Jednak sukcesem do wykonania idealnych brownie jest czas ich pieczenia, który musi być krótki, więc nie może być długi, bo wówczas będą wysuszone i stracą swój smak.
Brownie z karmelem i orzechami Brownie z karmelem i orzechami
Najlepszym dodatkiem do wykonania brownie jest karmel, który można samodzielnie przygotować lub użyć już gotowy, zaś orzechy polecam pekan lub włoskie są miękkie i smaczne. Niektórzy także dodają wiśnie i alkohol.
Brownie z karmelem i orzechami
Przepis na wykonanie brownie z karmelem i orzechami
Składniki na brownie z karmelem i orzechami:
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
- 100 g gorzkiej czekolady 85%
- 150 g niesolonego masła
- 100 g cukru brązowego drobnego cukru
- 100 g cukru moscovado
- 3 duże jajka
- 250 g kajmaku z puszki
- 100 g mąki pszennej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 125 g orzechów pekan lub włoskich
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 łyżka brandy lub ciemnego rumu
Składniki na polewę:
- 100 g ciemnej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g niesolonego masła w temp. pokojowej
- kilka orzechów do dekoracji
Jak upiec brownie z karmelem i orzechami?
- Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej następnie ostudzić do temperatury pokojowej.
- Kajmak wymieszać z solą i zmiksować z roztopioną czekoladą.
- Dodać jajka, cukry i brendy.
- Zmiksować do połączenia się składników.
- Mąkę wymieszać z kakao, dodać do mieszaniny i zmiksować krótko.
- Orzechy pokroić na grube kawałki, kilka zostawić w całości.
- Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub mniejszą wyłożyć papierem do pieczenia.
- Połowę ciasta wyłożyć do formy.
- Na ciasto dodać kleksami pozostały kajmak z puszki, starając się rozsmarować i rozdrobnione orzechy.
- Pozostałe brownie wyłożyć na wierzch, wyrównać wierzch.
- Piec w 180’C przez 20 minut.
- Po upieczeniu brownie pozostawić do wystudzenia.
- Śmietanę tylko zagotować i wymieszać z pokrojoną czekoladą, wymieszać z masłem i odstawić do lekkiego stężenia.
- Następnie wylać na wierzch brownie.
- Odstawić do zastygnięcia ganache czekoladowego.
- Pokroić na kwadraty.
Brownie z karmelem i orzechami, to doskonały deser na każdą okazję, łączy w sobie intensywny smak czekolady, który zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy.
Polecam z sercem !
Brownie z karmelem i orzechami
Smacznego !