Brownie z karmelem i orzechami

Brownie z karmelem i orzechami

16 stycznia 2025 Zdjęcie - Brownie z karmelem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladowe ciasteczka brownie należą do popularnych wypieków kuchni amerykańskiej.

Ich sława jest w pełni zasłużona ponieważ należą do najsmaczniejszych ciasteczek na świecie, lubianych tak przez dzieci jak i dorosłych, ja także przepadam za nimi i często zajadam się z przyjemnością.

Sekretem do otrzymania smacznych brownie jest użycie dobrej jakości czekolady gorzkiej co najmniej 70% zawartości kakao oraz innych smacznych dodatków.

Ja tymczasem przygotowałam brownie z karmelem i orzechami i zaświadczam, że jest to wspaniała i smaczna kombinacja, szczerze polecam !

Zdjęcie - Brownie z karmelem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBrownie z karmelem i orzechami

Te pożywne ciasteczka brownie są wilgotne w środku, ponieważ zawierają więcej czekolady jak mąki, a karmel dodaje słodkości, orzechy chrupkości.

Jednak sukcesem do wykonania idealnych brownie jest czas ich pieczenia, który musi być krótki, więc nie może być długi, bo wówczas będą wysuszone i stracą swój smak.

Zdjęcie - Brownie z karmelem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBrownie z karmelem i orzechami Zdjęcie - Brownie z karmelem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBrownie z karmelem i orzechami

Najlepszym dodatkiem do wykonania brownie jest karmel, który można samodzielnie przygotować lub użyć już gotowy, zaś orzechy polecam pekan lub włoskie są miękkie i smaczne. Niektórzy także dodają wiśnie i alkohol.

Zdjęcie - Brownie z karmelem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBrownie z karmelem i orzechami

Przepis na wykonanie brownie z karmelem i orzechami 

 

Składniki na brownie z karmelem i orzechami:

  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 100 g gorzkiej czekolady 85%
  • 150 g niesolonego masła
  • 100 g cukru brązowego drobnego cukru
  • 100 g cukru moscovado
  • 3 duże jajka
  • 250 g kajmaku z puszki
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 125 g orzechów pekan lub włoskich
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżka brandy lub ciemnego rumu

Składniki na polewę:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g niesolonego masła w temp. pokojowej
  • kilka orzechów do dekoracji

 

Jak upiec brownie z karmelem i orzechami?

  1. Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej następnie ostudzić do temperatury pokojowej.
  2. Kajmak wymieszać z solą i zmiksować z roztopioną czekoladą.
  3. Dodać jajka, cukry i brendy.
  4. Zmiksować do połączenia się składników.
  5. Mąkę wymieszać z kakao, dodać do mieszaniny i zmiksować krótko.
  6. Orzechy pokroić na grube kawałki, kilka zostawić w całości.
  7. Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub mniejszą wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Połowę ciasta wyłożyć do formy.
  9. Na ciasto dodać kleksami pozostały kajmak z puszki, starając się rozsmarować i rozdrobnione orzechy.
  10. Pozostałe brownie wyłożyć na wierzch, wyrównać wierzch.
  11. Piec w 180’C przez 20 minut.
  12. Po upieczeniu brownie pozostawić do wystudzenia.
  13. Śmietanę tylko zagotować i wymieszać z pokrojoną czekoladą, wymieszać z masłem i odstawić do lekkiego stężenia.
  14. Następnie wylać na wierzch brownie.
  15. Odstawić do zastygnięcia ganache czekoladowego.
  16. Pokroić na kwadraty.

Brownie z karmelem i orzechami, to doskonały deser na każdą okazję, łączy w sobie intensywny smak czekolady, który zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy.

Polecam z sercem !

Zdjęcie - Brownie z karmelem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBrownie z karmelem i orzechami

Smacznego !

Kategorie przepisów