Brownie z dulce de leche
Brownie to ciężkie, wilgotne czekoladowe ciasteczko, którego raczej nie można zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jego autorką jest Mildred "Brownie" Schrumpf, która zapomniał dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie.
Moja dzisiejsza propozycja to brownie z kajmakiem, bo dulce de leche, to nic innego jak kajmak. Ciasto jest mocno czekoladowe, ponieważ oprócz czekolady zawiera także znaczną ilość kakao i niezmiernia słodkie, za sprawą masy kajmakowej. A poza tym jest...pyszne! Polecam!
Brownie z dulce de leche
Składniki na foremkę 20x20 cm:
- 115 g masła
- 200g gorzkiej (dobrej jakości)
- 25g kakao
- 3 duże jajka
- 180g cukru
- 140g mąki
- 1 puszka kajmaku
Kajmak możena kupić gotowy albo przygotować samemu. Jeśli chcemy zrobić go w domu należy zaopatrzyć się w puszkę słodzonego mleka skondensowanego i gotować go przez 2 godziny - pamiętając, że puszka musi być cały czas przykryta wodą. Po 2 godzinach (a najlepiej po 1 godz. i 45 minutach) wyjmujemy puszkę z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej kajmak przygotować sobie dzień wcześniej. I najważniejsze - nigdy nie należy otwierać gorącej puszki!!!
Masło pokrojone w kostkę i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki rozpuszczamy na parze. Gorącą masę wlewamy do więksej miski, dodajemy kakao, miksujemy dokładnie. Następnie dodajemy po 1 jajku. cukier i przesiana mąkę. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa będzie jednolita.
Foremke wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy go olejem. Wlewamy połowę masy czekoladowej, a na nią 2/3 masy kajmakowej. Następnie wykładamy resztę masy czekoladowej, a na wierzch pozostały kajmak.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i pieczemy 30 minut (nie dłużej, nawet jeśli mamy wrażenie, że ciasto je surowe!). Odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.
Smacznego!