Brownie z dulce de leche

Brownie z dulce de  leche

Brownie to ciężkie, wilgotne czekoladowe ciasteczko, którego raczej nie można zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jego autorką jest Mildred "Brownie" Schrumpf, która zapomniał dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie.

Moja dzisiejsza propozycja to brownie z kajmakiem, bo dulce de leche, to nic innego jak kajmak. Ciasto jest mocno czekoladowe, ponieważ oprócz czekolady zawiera także znaczną ilość kakao i niezmiernia słodkie, za sprawą masy kajmakowej. A poza tym jest...pyszne! Polecam!

Zdjęcie - Brownie z dulce de  leche  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Gotuję bo lubię/

Brownie z dulce de leche

Składniki na foremkę 20x20 cm:

  • 115 g masła
  • 200g gorzkiej (dobrej jakości)
  • 25g kakao
  • 3 duże jajka
  • 180g cukru
  • 140g mąki
  • 1 puszka kajmaku

 

Kajmak możena kupić gotowy albo przygotować samemu. Jeśli chcemy zrobić go w domu należy zaopatrzyć się w puszkę słodzonego mleka skondensowanego i gotować go przez 2 godziny - pamiętając, że puszka musi być cały czas przykryta wodą. Po 2 godzinach (a najlepiej po 1 godz. i 45 minutach) wyjmujemy puszkę z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej kajmak przygotować sobie dzień wcześniej. I najważniejsze - nigdy nie należy otwierać gorącej puszki!!!

Masło pokrojone w kostkę i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki rozpuszczamy na parze. Gorącą masę wlewamy do więksej miski, dodajemy kakao, miksujemy dokładnie. Następnie dodajemy po 1 jajku. cukier i przesiana mąkę. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa będzie jednolita.

Foremke wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy go olejem. Wlewamy połowę masy czekoladowej, a na nią 2/3 masy kajmakowej. Następnie wykładamy resztę masy czekoladowej, a na wierzch pozostały kajmak.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i pieczemy 30 minut (nie dłużej, nawet jeśli mamy wrażenie, że ciasto je surowe!). Odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.

Zdjęcie - Brownie z dulce de  leche  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów