Brownie z ciasteczkami Speculoos
No to jest szał dla łasuchów! Cukier, czekolada i ciasteczka Speculoos – sama słodycz. Przepis na brownie otrzymałam od przyjaciół, którzy w tej kwestii byli niepokonani. Ciasteczka Speculoos dodałam od siebie. Kompozycja doskonała na każdą okazję (i zbliżające się Walentynki). Wilgotne, lekko ciągnące ciasto z chrupiącym wierzchem, jednym słowem R-E-W-E-L-A-C-J-A!
Brownie z ciastkami Speculoos Składniki na formę ok. 21x24cm lub o średnicy 25cm:- 100g+50g gorzkiej czekolady
- 50 g mąki pszennej
- 100g masła
- 200g cukru (ok. ¾ szklanki)
- 8 ciasteczek Speculoos
- 3 jajka
- szczypta soli
W rondelku rozpuszczam 100g czekolady z masłem. Następnie odstawiam do wystudzenia. Pozostałą czekoladę kroję w drobną kosteczkę.
Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę i dodaję stopniowo mąkę, miksuję. Następnie powoli dodaję masę czekoladową. Gdy otrzymam gładkie ciasto dodaję silikonową szpatułką pianę. Delikatnie mieszam. Na koniec dodaję pokruszone ciastka, mieszam.
Piekarnik nagrzewam do 190oC.
Gotowe ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję wierzch czekoladą.
Piekę w pozycji „góra dół” przez 30 minut.