Brownie z borówkami
Nie byłam zdecydowana co do dodatku do mojego brownie, jednak podczas zakupów w osiedlowym markecie przez przypadek rozsypałam całe pudełeczko borówek. Bez wahania pozbierałam je do lichego opakowania i wsadziłam do koszyka z zakupami. Można by stwierdzić, że dodatek wybrał się sam i w dodatku zrobił to bardzo dobrze.
Składniki (śr. 18cm): 100g gorzkiej czekolady, 100g masła, 100g mąki krupczatki (pszennej), 150g cukru, 3 jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20g ciemnego kakao, ok. 100g borówek
W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem i pozostawiamy by lekko przestygła. W misce miksujemy cukier z jajkami, mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę z masłem (cały czas miksując).
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozsypujemy umyte borówki.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok.30 minut.