Brownie z bananami
Dużo ciemnej czekolady, aromatyczne banany i kilka innych dodatków - a po 30 minutach pieczenia powstaje z tego pyszne, czekoladowe ciasto. Potem pozostaje niecierpliwe czekanie, aż ostygnie i będzie można je pokroić. Powiem Wam, że warto czekać :)
przepis znalazłam u Gosi
szklanka = 250 ml
Składniki :
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 banany
Masło rozpuścić z czekoladą na małym ogniu (ja zrobiłam to w kąpieli wodnej). Lekko ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlewać przestudzone masło z czekoladą, cały czas miksując. Następnie dodać kakao, ekstrakt, mąkę i sól. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33x22 cm (u mnie 30x25).
Banany obrać, pokroić w plasterki (nie za cienko) i ułożyć na wierzchu ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.30 minut.
Kroić po ostudzeniu.