Brownie
![Brownie](/obrazek/duze/brownie-111840.jpeg)
![Zdjęcie: Brownie Zdjęcie - Brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/111840.jpeg)
Brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kostki
- 150 g masła
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę, masło i syrop klonowy rozpuszczam w kąpieli wodnej. Mąkę mieszam z kakao i proszkiem do pieczenia.Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję (bardzo powoli) stale miksując, czekoladę rozpuszczoną z masłem. Następnie do masy jajeczno-czekoladowej dodaję ekstrakt waniliowi i mąkę, dokładnie mieszam mikserem (na wolnych obrotach), do czasu połączenia się składników.Gotową masę przekładam do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.Piekę w 180 st. ok 20-25 min. Upieczone brownie studzę studzę na kratce kuchennej, następnie kroję na kwadraty 2x2 cm i chowam do szczelnie zamykającego się pojemnika.
Smacznego