Brioszka nie do końca świąteczna

Powiem Wam szczerze - odmłodniałam. I to nie tylko dlatego, że absolutnie każdemu ciężko uwierzyć w to, ile naprawdę mam lat (nie, żebym była jakoś specjalnie wiekowa, ale czasy nastoletnie mam już dość dawno za sobą), ale głównie z powodu obcowania z ludźmi w większości niemal dekadę młodszymi ode mnie. Dzieciakami, które nie mają w życiu poważniejszych zmartwień niż złamany paznokieć, i potrafią z niczego śmiać się do rozpuku. Wczoraj na przykład spędziłyśmy niezwykle produktywne trzy godziny na grze w bilard, gdzie najczęściej w łuzach lądowała bila biała... A ile było przy tym śmiechu! W międzyczasie, razem z współlokatorką, udekorowałyśmy naszą sypialnię świątecznymi krasnalami, lampkami i świeczką (jedną), a na drzwiach powiesiłyśmy wieniec. Nagle zrobiło się niesamowicie przytulnie, a ja poczułam pierwsze grudniowe tchnienie na karku, tuż pod linią włosów. I żałuję tylko jednego - że nie mogę zamknąć się w kuchni i upiec pierniczków... Bo mam na to ogromną ochotę!
Zamiast jakichś świątecznych smakołyków, mam dla Was przepis na brioszkę z wodą pomarańczową. Przepis znalazłam w duńskim magazynie Bage og sylte, nr 5/2017, i od razu bardzo mi się spodobał z uwagi na sposób zwijania bułeczek. Jest nieco bardziej pracochłonny niż przygotowanie klasycznych kuleczek, ale za to efekt jest naprawdę widowiskowy. Dodatek wody pomarańczowej na samym początku nieco mnie zaniepokoił; C. zdecydowanie nie lubi takich wynalazków i bałam się, że tylko powącha i zacznie kręcić nosem. Ku mojemu zaskoczeniu, jadł, aż mu się uszy trzęsły. Zjedliśmy ponad połowę po prostu posmarowane masłem, jeszcze ciepłe. Mmm... Coś wspaniałego! Ciasto drożdżowe jest mięciutkie, puszyste i delikatne, a smak wody pomarańczowej subtelny i nienachalny. Do tego niezwykła słodycz miodu, która w tym wypadku jest niemal uzależniająca. Nie można się im oprzeć, szczególnie zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy cały dom wypełniony jest niezwykłym aromatem...
Miodowa brioszka z wodą z kwiatów pomarańczy
Zdjęcie - Brioszka nie do końca świąteczna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm)

  • 80 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g ciemnego cukru muscovado
  • 1 jajko
  • 40 g miodu
  • 50 ml wody z kwiatów pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml letniego mleka


dodatkowo:

  • 80 g miodu
  • 30 ml wody z kwiatów pomarańczy


Masło z miodem rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, jajko, wodę pomarańczową, sól i mleko. Wymieszać. Wlać masło z miodem, zagnieść gładkie, lekko lepkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki.
Rano ciasto wyjąć, zostawić na blacie, aż ogrzeje się do temperatury pokojowej (około 60 minut). Ciasto podzielić na pół, cienko rozwałkować i wyciąć szklanką o średnicy 8 cm 48 kół. Układać po 4 koła tak, żeby lekko na siebie nachodziły,zwijać je w ruloniki. Następnie każdy z ruloników przeciąć na pół, formując różyczki. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Układać Różyczki z ciasta po okręgu, zostawiając nieco miejsca pomiędzy. Odtawić na 45-60 minut do napuszenia.
Piec w 175 st. C. przez 25-30 minut.
Pozostały miód podgrzać razem z wodą pomarańczową, Posmarować syropem jeszcze ciepłe ciasto. Podawać letnie.
Smacznego!
Tymczasem w szkole, na początku grudnia (tak tylko przypominam, jakby ktoś dawno do kalendarza nie zaglądał), od wielkanocnych jajek płynnie przeszliśmy do lodów... Jest pysznie!

Przepisy z tych kategorii

Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym
2

Tajska sałatka z kapusty z sos…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Szparagi z pecorino i cytrynowym vinaigrettem. Jakie wino pić do szparagów?

Szparagi z pecorino i cytrynow…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chia fresca – lemoniada z chia

Chia fresca – lemoniada z chia

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Cytrynowe ciasto z cukinią

Cytrynowe ciasto z cukinią

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka cytrynowa na maśle
3

Babka cytrynowa na maśle

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Babeczki cytrynowe z malinami
2

Babeczki cytrynowe z malinami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
2

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rurkami bez pieczenia
2

Ciasto z rurkami bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ucierane z owocami
2

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tort truskawkowy
2

Tort truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tort bezowy
2

Tort bezowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy