Brioszka nie do końca świąteczna

Powiem Wam szczerze - odmłodniałam. I to nie tylko dlatego, że absolutnie każdemu ciężko uwierzyć w to, ile naprawdę mam lat (nie, żebym była jakoś specjalnie wiekowa, ale czasy nastoletnie mam już dość dawno za sobą), ale głównie z powodu obcowania z ludźmi w większości niemal dekadę młodszymi ode mnie. Dzieciakami, które nie mają w życiu poważniejszych zmartwień niż złamany paznokieć, i potrafią z niczego śmiać się do rozpuku. Wczoraj na przykład spędziłyśmy niezwykle produktywne trzy godziny na grze w bilard, gdzie najczęściej w łuzach lądowała bila biała... A ile było przy tym śmiechu! W międzyczasie, razem z współlokatorką, udekorowałyśmy naszą sypialnię świątecznymi krasnalami, lampkami i świeczką (jedną), a na drzwiach powiesiłyśmy wieniec. Nagle zrobiło się niesamowicie przytulnie, a ja poczułam pierwsze grudniowe tchnienie na karku, tuż pod linią włosów. I żałuję tylko jednego - że nie mogę zamknąć się w kuchni i upiec pierniczków... Bo mam na to ogromną ochotę!
Zamiast jakichś świątecznych smakołyków, mam dla Was przepis na brioszkę z wodą pomarańczową. Przepis znalazłam w duńskim magazynie Bage og sylte, nr 5/2017, i od razu bardzo mi się spodobał z uwagi na sposób zwijania bułeczek. Jest nieco bardziej pracochłonny niż przygotowanie klasycznych kuleczek, ale za to efekt jest naprawdę widowiskowy. Dodatek wody pomarańczowej na samym początku nieco mnie zaniepokoił; C. zdecydowanie nie lubi takich wynalazków i bałam się, że tylko powącha i zacznie kręcić nosem. Ku mojemu zaskoczeniu, jadł, aż mu się uszy trzęsły. Zjedliśmy ponad połowę po prostu posmarowane masłem, jeszcze ciepłe. Mmm... Coś wspaniałego! Ciasto drożdżowe jest mięciutkie, puszyste i delikatne, a smak wody pomarańczowej subtelny i nienachalny. Do tego niezwykła słodycz miodu, która w tym wypadku jest niemal uzależniająca. Nie można się im oprzeć, szczególnie zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy cały dom wypełniony jest niezwykłym aromatem...
Miodowa brioszka z wodą z kwiatów pomarańczy
Zdjęcie - Brioszka nie do końca świąteczna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm)

  • 80 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g ciemnego cukru muscovado
  • 1 jajko
  • 40 g miodu
  • 50 ml wody z kwiatów pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml letniego mleka


dodatkowo:

  • 80 g miodu
  • 30 ml wody z kwiatów pomarańczy


Masło z miodem rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, jajko, wodę pomarańczową, sól i mleko. Wymieszać. Wlać masło z miodem, zagnieść gładkie, lekko lepkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki.
Rano ciasto wyjąć, zostawić na blacie, aż ogrzeje się do temperatury pokojowej (około 60 minut). Ciasto podzielić na pół, cienko rozwałkować i wyciąć szklanką o średnicy 8 cm 48 kół. Układać po 4 koła tak, żeby lekko na siebie nachodziły,zwijać je w ruloniki. Następnie każdy z ruloników przeciąć na pół, formując różyczki. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Układać Różyczki z ciasta po okręgu, zostawiając nieco miejsca pomiędzy. Odtawić na 45-60 minut do napuszenia.
Piec w 175 st. C. przez 25-30 minut.
Pozostały miód podgrzać razem z wodą pomarańczową, Posmarować syropem jeszcze ciepłe ciasto. Podawać letnie.
Smacznego!
Tymczasem w szkole, na początku grudnia (tak tylko przypominam, jakby ktoś dawno do kalendarza nie zaglądał), od wielkanocnych jajek płynnie przeszliśmy do lodów... Jest pysznie!

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania

Drożdżowe ślimaczki z powidłam…

food² food²
Food Square

Sernik dyniowy z lustrzaną glazurą czekoladową

Sernik dyniowy z lustrzaną gla…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Świąteczny piernik przekładany powidłami z galaretką
2

Świąteczny piernik przekładany…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Proste ciasto z makiem
1

Proste ciasto z makiem

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Sernik
1

Sernik

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Piernik biszkoptowy
1

Piernik biszkoptowy

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Przepisy z tych kategorii

Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady

Rolada makowa z kremem cytryno…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Keks figowy
1

Keks figowy

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Ryż smażony z kurczakiem, jajkiem, marchewką i porem
2

Ryż smażony z kurczakiem, jajk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Ciasto pietruszkowe z kremem cytrynowym

Ciasto pietruszkowe z kremem c…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

 Ciasteczka marcepanowo-cytrynowe
2

Ciasteczka marcepanowo-cytryn…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Miodowy kisiel
1

Miodowy kisiel

Olerek Olerek
ola-w-kuchni