Brioche
Ciasto-bułka dla mojego dziadka, który bardzo lubi tego typu wypieki. Uważa wręcz, że takie proste, tradycyjne smakołyki są najlepsze. Wystarczy posmarować masłem i drugie śniadanie lub podwieczorek gotowy.Ja? Nie zaprzeczam i też chętnie zajadam się drożdżówkami:)
Brioche:
Dzień przed pieczeniem (wieczorem):Drożdże mieszam z mlekiem, 1 łyżką cukru pudru i 2 łyżkami mąki, odstawiam na 10 min do wyrośnięcia.Mąkę mieszam z reszta cukru pudru, solą i drożdżami z mlekiem, miksuję wszystko dokładnie (hakami do wyrabiania ciasta). Dodaję jajka, miksuję ok 5 min (ręka wyrabiać ok 8 min), następnie dodaje masło, miksuje kolejne 5 min (ręką 10 min).Wyrobione ciasto przekładam do natłuszczonej plastikowej miski, dokładnie przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc.W dniu pieczenia:Wyjmuje ciasto z lodówki, kroję na 16 równych części, z każdej z nich formuję kulkę. Układam je w minimalnych odstępach w wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 23 cm. Przykrywam szczenie lnianą ściereczką, odstawiam do wyrośnięcia na 3 h.Wyrośnięte ciasto smaruję po wierzchu rozmąconym masłem. Piekę na złoty kolor ok 30 min w 180. Upieczone ciasto studzę 10 min w foremce, następnie przekładam je na kratkę kuchenna i zostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego
* Przepis pochodzi stąd.
Brioche:
- 375 g mąki
- 7 g drożdży instant
- 100 ml ciepłego mleka
- 50 g cukru pudru
- 3 jajka
- 175 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko, rozmącone do posmarowania
Dzień przed pieczeniem (wieczorem):Drożdże mieszam z mlekiem, 1 łyżką cukru pudru i 2 łyżkami mąki, odstawiam na 10 min do wyrośnięcia.Mąkę mieszam z reszta cukru pudru, solą i drożdżami z mlekiem, miksuję wszystko dokładnie (hakami do wyrabiania ciasta). Dodaję jajka, miksuję ok 5 min (ręka wyrabiać ok 8 min), następnie dodaje masło, miksuje kolejne 5 min (ręką 10 min).Wyrobione ciasto przekładam do natłuszczonej plastikowej miski, dokładnie przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc.W dniu pieczenia:Wyjmuje ciasto z lodówki, kroję na 16 równych części, z każdej z nich formuję kulkę. Układam je w minimalnych odstępach w wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 23 cm. Przykrywam szczenie lnianą ściereczką, odstawiam do wyrośnięcia na 3 h.Wyrośnięte ciasto smaruję po wierzchu rozmąconym masłem. Piekę na złoty kolor ok 30 min w 180. Upieczone ciasto studzę 10 min w foremce, następnie przekładam je na kratkę kuchenna i zostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego
* Przepis pochodzi stąd.