Brazylijska babka marchewkowa

Czym byłyby polskie Święta Wielkanocne bez babki? To charakterystyczne w swoim kształcie ciasto nieodłącznie kojarzy się z wiosną i Wielkanocą.
Ale babki znane są nie tylko w Polsce;) Przepis na tę babkę o przepięknym, pomarańczowym kolorze pochodzi z Brazylii. Zazwyczaj piecze się ją w tortownicy z kominkiem, ale w klasycznej formie na babkę wygląda równie dobrze. Babka jest mięciutka i delikatna, bardzo wilgotna i długo utrzymuje świeżość.Według mnie po prostu super!
Jedyną jej wadą jest – moim zdaniem – zbyt duża ilość tłuszczu, co niestety jest wyczuwalne. Następnym razem zmniejszę jego ilość. Następnym , bo ta babka z pewnością zagości w tym roku na naszym świątecznym stole :)

Babka powstała w ramach wspólnego pieczenia z Gin i Lejdi - zobaczcie ich wersje tego wielkanocnego wypieku :)


Zdjęcie - Brazylijska babka marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BRAZYLIJSKA BABKA MARCHEWKOWA
250g obranej surowej marchwi,
260g mąki,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
250g cukru,
4 duże jajka,
200ml oleju roślinnego (lub mniej),
szczypta soli,
masło i bułka tarta do formy

polewa:
120ml mleka,
2,5 łyżki cukru,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka masła,
1 niepełna łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)


Marchew zetrzeć na tarce. W blenderze zmiksować najpierw jajka z cukrem, następnie dodać olej i marchew. Miksować, aż marchew będzie zupełnie roztarta i masa będzie miała gładką konsystencję. Ja miksowałam blenderem ręcznym w wysokim kielichowym naczyniu (takim do robienia koktajli) w dwóch partiach – najpierw 2 jajka z połową cukru, połową oleju i połową marchewki, a w drugiej turze resztę, bo całość naraz by mi się nie zmieściła.
Masę marchewkową przelać do miski, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość krótko zmiksować (tym razem już normalnym mikserem) na małych obrotach – tylko do momentu połączenia się składników.
Klasyczną formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45-50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Babkę studzić przez 15 minut przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć na talerz lub kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotować polewę: Wszystkie składniki wymieszać w rondelku i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zacznie się gotować i lekko zgęstnieje. Odstawić, by lekko przestygła, po czym polać babkę.


(na podstawie przepisu z blogu Kuchenne Fascynacje)

Zdjęcie - Brazylijska babka marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brazylijska babka marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto

Ciasto "Leśny mech"

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zielony koktajl na zdrowe jelita

Zielony koktajl na zdrowe jeli…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto dyniowe bez pieczenia

Ciasto dyniowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Omlet z mozzarellą i pomidorami

Omlet z mozzarellą i pomidoram…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ajvar
2

Ajvar

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sernik na cieście marchewkowym
1

Sernik na cieście marchewkowym

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Przepisy z tych kategorii

Ciasto fale dunaju z jabłkami
1

Ciasto fale dunaju z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kawowy sernik nowojorski
2

Kawowy sernik nowojorski

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ciasto chałwowe bez pieczenia
1

Ciasto chałwowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chlebek bananowy (banana bread)
1

Chlebek bananowy (banana bread…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraczane ciasto czekoladowe

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem
1

Kruche ciasto z brzoskwiniami…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta