BRAN MUFFINS
Kolejny przepis na muffiny , tym razem w bardzo zdrowej wersji - z mąką razową i otrębami. Osobiście lubię jak są dodane do tego jeszcze rodzynki , ale obawiałam się , że i tak może wyjść za duża porcja (zawsze staram się upchnąć wszystko do 12 foremek) , więc tym razem zrezygnowałam z nich.
Składniki na 12 muffinów:
- 2 szkl. otrębów pszennych
- 1 szkl. otrębów owsianych
- 1 szkl. mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 2/3 szkl. mleka
- 2/3 szkl. jogurtu
- 1/3 szkl. oleju
- 1/3 szkl. melasy
- 1/3 szkl. miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W jednej misce wymieszać suche składniki , a w drugiej mokre. Wszystko razem połączyć i krótko wymieszać. Napełniać foremki muffinkowe (do pełna , a nawet z lekkim czubkiem). Piec w temperaturze 200 st.C. przez 20 - 25 minut.
Uwagi:
Zamiast melasy można dodać tylko miód lub odwrotnie - zamiast miodu melasę.