Braised tofu z jabłkiem

Przepis duetu Słoma/Trymbulak.
Braised tofu (duszone tofu) to podobno produkt powstały z mleka sojowego podczas produkcji tofu.
W smaku ani z wyglądu do tofu nie podobne i chociaż nie jest tanie ani tak łatwo dostępne, warto chociaż raz spróbować. Sprzedawane jest w małych puszkach wyglądających jak tuńczykowe.
Potrawa smaczna i bardzo szybka do przygotowania.

Składniki (dla 2-3 osób): Zdjęcie - Braised tofu z  jabłkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- 1 puszka braised tofu,
- 2 jabłka,
- 1 łyżka lub więcej majeranku,
- odrobina sosu sojowego,
- pieprz.

Wykonanie:

Wyjąć tofu z puszki (nie wylewać zalewy), podzielić na mniejsze kawałki, jabłka ze skórą pokoroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej tofu, smażyć do zrumienienia, polać odrobiną sosu sojowego, dodać jabłka i zalewę z puszki. Dusić do miękkości jabłek (można trochę wody dodać). Przyprawić majerankiem i pieprzem.

Zjedliśmy z surówką i ugotowaną wcześniej kaszą z ryżem, myślę że jednak z ziemniakami byłoby lepsze.

Zdjęcie - Braised tofu z  jabłkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Smacznego!!!  

Kategorie przepisów

Podobne przepisy