Bounty

Bounty

Zdjęcie - BOUNTY   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Mięciutki biszkopt, mokre wiórki z posmakiem wanilii i słodka czekolada z wierzchu. Ciasto podobne do batoników bounty. Jeśli ktoś lubi kokosy to na pewno to ciasto mu zasmakuje polecam.

 


Biszkopt:

4 ŁYŻKI CIEPŁEJ WODY

4 ŁYŻKI OLEJU

1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

1,5 SZKLANKI MAKI KRUPCZATKI

2 ŁYŻKI KAKAO

1 SZKLANKA CUKRU

4 JAJKA

SZCZYPTA SOLI


Masa:

3 SZKLANKI MLEKA

1 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO

500 g WIÓRKÓW KOKOSOWYCH

3 ŁYŻKI ROZTOPIONEJ CZEKOLADY NUTELLA

2 ŁYŻECZKI ŻELATYNY

200 g MASŁA



Ciasto:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym następnie dodać olej i wodę - dalej miksować dodawać powoli proszek i mąkę. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli wymieszać delikatnie z ciastem, dodać kakao. Do wysmarowanej formy wylewać ciasto i piec ok. 30-40 minut 180 C.


Masa:

Mleko zagotować z cukrem waniliowym i dodać wiórki, gotować jeszcze chwilkę, aż wiórki troszkę zmiękną, do ciepłego dodać kostkę masła, i gotować do zgęstnienia masy. W osobnym naczyniu rozpuścić w małej ilości wody żelatynę dodać do masy wylać wszystko na ciasto i polać roztopioną czekoladą wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - BOUNTY   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów