Bounty
Mięciutki biszkopt, mokre wiórki z posmakiem wanilii i słodka czekolada z wierzchu. Ciasto podobne do batoników bounty. Jeśli ktoś lubi kokosy to na pewno to ciasto mu zasmakuje polecam.
Biszkopt:
4 ŁYŻKI CIEPŁEJ WODY
4 ŁYŻKI OLEJU
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
1,5 SZKLANKI MAKI KRUPCZATKI
2 ŁYŻKI KAKAO
1 SZKLANKA CUKRU
4 JAJKA
SZCZYPTA SOLI
Masa:
3 SZKLANKI MLEKA
1 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO
500 g WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
3 ŁYŻKI ROZTOPIONEJ CZEKOLADY NUTELLA
2 ŁYŻECZKI ŻELATYNY
200 g MASŁA
Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym następnie dodać olej i wodę - dalej miksować dodawać powoli proszek i mąkę. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli wymieszać delikatnie z ciastem, dodać kakao. Do wysmarowanej formy wylewać ciasto i piec ok. 30-40 minut 180 C.
Masa:
Mleko zagotować z cukrem waniliowym i dodać wiórki, gotować jeszcze chwilkę, aż wiórki troszkę zmiękną, do ciepłego dodać kostkę masła, i gotować do zgęstnienia masy. W osobnym naczyniu rozpuścić w małej ilości wody żelatynę dodać do masy wylać wszystko na ciasto i polać roztopioną czekoladą wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin.
Smacznego