Boska szarlotka
Mój mąż jest wielbicielem szarlotek. Tą zrobiłam specjalnie dla Niego.
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 masło (250 g)
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki śmietany 30%
Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę i wstawić do lodówki na około godzinę. Resztę ciasta również włożyć do lodówki.
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek, najlepiej jakieś kwaskowate i twarde - nie wiem jakie ja kupiłam bo nie mogłam się dogadać na bazarze ale były jak trzeba
cynamon do smaku
cukier do smaku - dałam też jeden waniliowy
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki albo zetrzeć na plastry na tarce. Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać - nie odsączać soku.
Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 minut w temperaturze 160 stopni. Wyjąć i wyłożyć na nie jabłka, pokruszyć pozostałą część (1/3) ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis wzięłam stąd - od Dorotus76: http://mojewypieki.blox.pl/2007/04/Szarlotka-spod-samiuskich-Tater.html
Dziękuję i polecam.