Boska szarlotka

Boska szarlotka

Mój mąż jest wielbicielem szarlotek. Tą zrobiłam specjalnie dla Niego.

Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

1 masło (250 g)

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 żółtka

2 łyżki śmietany 30%

Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę i wstawić do lodówki na około godzinę. Resztę ciasta również włożyć do lodówki.

Masa jabłkowa:

2 kg jabłek, najlepiej jakieś kwaskowate i twarde - nie wiem jakie ja kupiłam bo nie mogłam się dogadać na bazarze ale były jak trzeba

cynamon do smaku

cukier do smaku - dałam też jeden waniliowy

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki albo zetrzeć na plastry na tarce. Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać - nie odsączać soku.

Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 minut w temperaturze 160 stopni. Wyjąć i wyłożyć na nie jabłka, pokruszyć pozostałą część (1/3) ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Przepis wzięłam stąd - od Dorotus76: http://mojewypieki.blox.pl/2007/04/Szarlotka-spod-samiuskich-Tater.html

Dziękuję i polecam.

Kategorie przepisów