Borówki do mięsa

Zdjęcie - Borówki do mięsa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Dzisiaj rozpoczęła się trzecia edycja akcji "Gotujemy po polsku" , organizowanej jak co roku przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl .

Moja pierwsza propozycja do tej zabawy to borówki , które są świetnym dodatkiem do pieczonych i smażonych mięs.

Przepis dawno temu wycięłam z gazety (niestety nie pamiętam, z jakiej) i wkleiłam do zeszytu z przepisami :)

 

Zdjęcie - Borówki do mięsa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 1 kg borówek
  • 1 duża antonówka
  • 2 twarde gruszki
  • 300 g cukru
  • 1/3 szklanki wody


Do dużego garnka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować, a gdy cukier się rozpuści, wsypać przebrane borówki. Smażyć, delikatnie mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką.

Gdy borówki zaczną puszczać sok, dodać pokrojone w 2-3 cm kawałki gruszki, a po 5 minutach obrane i pokrojone w kostkę jabłko.

Borówki są dobre, gdy nie mają już wodnistej konsystencji, są lśniące i mają żywoczerwoną barwę. Wtedy należy je przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.

 

 

Przepisy z tych kategorii

Łazanki z młodą kapustą

Łazanki z młodą kapustą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jagodzianki z kruszonką
1

Jagodzianki z kruszonką

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Zebra
2

Zebra

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Karminadle śląskie

Karminadle śląskie

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Murzynek
2

Murzynek

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą

Łazanki z boczkiem i kiszoną m…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Czereśnie marynowane w zalewie z kwaskiem cytrynowym
1

Czereśnie marynowane w zalewie…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową
1

Wegetariańskie leczo z fasolką…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Relish truskawkowy z chilli

Relish truskawkowy z chilli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pikantny chutney ananasowy

Pikantny chutney ananasowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ogórki małosolne z solą himalajską

Ogórki małosolne z solą himala…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Marynowany rabarbar (pikle rabarbarowe)

Marynowany rabarbar (pikle rab…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty